Ples je jedan od najboljih načina za popravljanje raspoloženja, a jedan od plesova koji uz raspoloženje popravlja i samopouzdanje, držanje, ravnotežu, kondiciju i još mnogo toga je salsa.

O prednostima vježbanja pisali smo puno, ali ponovit ćemo još jednom da ćete, ako redovito vježbate, biti sretniji, zadovoljniji, zdraviji, a tu su i gubitak težine, izgradnja mišića, veća razina energije, pa i smanjenje rizika od kroničnih bolesti.

A kada se ples i vježbanje spoje rezultat je  Salsando.

Odgovor na pitanje što je točno Salsando dala nam je trenerica Iva Kopčić, koja je sa svojom sestrom Jelenom razvila ovaj program. U nastavku teksta doznajte više detalja o Salsandu.

1. ŠTO JE SALSANDO?

Salsando je plesni fitness-program za žene koji pretvara latinoameričke plesove u zabavan aerobni trening. Program je autorsko djelo trenera Zlatka Kopčića iz plesne škole Habanera, koji se podukom plesa bavi već 30 godina. Njegovu ideju razvile su i u djelo provele trenerice Iva i Jelena Kopčić.

Na treninzima se uče pravi plesni koraci plesova salse, bachate, cha-cha-cha, sambe, lambade, merenguea i zouka koji su primijenjivi i za ples u paru.

Salsando je plesni fitness program za žene koji pretvara latinoameričke plesove u zabavan aerobni trening.



2. JE LI POTREBAN PARTNER?

Na treninzima se, kako nam je objasnila Iva, pleše bez partnera, a svi pokreti i koraci metodički se objašnjavaju i pokazuju.

Tehnika pokreta ključ je pravilne aktivacije mišića koja dovodi do izgradnje lijepih, vretenastih mišića. Elegantnim pokretima gradi se vitka i ženstvena figura.

Žena vozi bicikl Još jedan razlog zašto su hodanje, trčanje i vožnja biciklom izuzetno korisni

Noge su naš pokretač u životu Detaljne upute: Pet vježbi za jačanje nogu koje možete izvesti odmah

3. KAKO IZGLEDA TRENING?

Trening traje 60 minuta, a obuhvaća 15 minuta zagrijavanja tijekom kojih se tijelo razgibava i priprema za plesne pokrete.

Glavni dio sata uči se kombinacije koraka raznih plesova, a posljednjih 10 minuta treninga rezervirano je za istezanje kako bi se mišići regenerirali i opustili.

Salsando - 2 Na treninzima se pleše bez partnera (Foto: Salsando - Salsa Fitness Hrvatska)

4. TKO MOŽE TRENIRATI SALSANDO?

Program je namijenjen ženama, a mogu se upisati svi stariji od 15 godina. Njegove kreatorice preporučuju ga svima kojima je teretana predosadna i ne vole treninge u kojima se skače ili se vježbe izvode na podu – jer toga na Salsandu nema.

Salsando treninzi lako su prilagodljivi svakoj fizičkoj spremi, od početnika do naprednih vježbača. Također, Iva i Jelena preporučuju ga svima koji žele naučiti plesati latinoameričke plesove te se zabaviti i opustiti uz dobru glazbu.

5. JE LI BITNO IMATI PRETHODNO PLESNO ISKUSTVO?

Za treninge nije potrebno nikakvo plesno iskustvo ni znanje, kao ni plesni partner.

6. ZA KOJE JE DIJELOVE TIJELA SALSA FITNESS POSEBNO DOBAR?

Ples kao rekreacija poznat je po tome što aktivira skoro sve mišiće tijela.

Nakon treninga dobijete upalu mišića za koje niste ni znali da postoje, kaže Iva.

Međutim, dodaje da se najviše fokusiraju da aktiviraju trbušne mišiće te mišiće guze i nogu. Također, na Salsandu će vas naučiti i pravilnom držanju pa se tako jako aktiviraju i mišići leđa, vrata i ramena.

Najčešće nam žene kažu nakon dva mjeseca treniranja da im se figura promijenila, odnosno da im se istaknuo struk, a noge vidno zategnule
, dodaje Iva.

Bicikliranje Bicikliranje: 10 prednosti aktivnosti na kojoj će vam biti zahvalan i vaš novčanik

Slika nije dostupna Vježbanje s utezima: Najvažnije pravilo koje uvijek daje rezultate

7. KOJE SU PREDNOSTI SALSA FITNESSA U ODNOSU NA DRUGE AKTIVNOSTI?

Za početak, navodi Iva, cijeli je program osmišljen tako da nema skakanja niti naglih pokreta. Zbog toga nema opterećenja na koljena, kralježnicu i ostale zglobove.

Dodaje i da je jedna od najvećih prednosti činjenica da su oni ti koji dolaze u vaš kvart.

Naime, grupe se nalaze na 16 lokacija u Zagrebu i okolici, a treninzi se najčešće održavaju u prostorijama osnovnih i srednjih škola, gdje se isplešete i vratite kući sretnije i opuštenije.

Salsando treninzi lako su prilagodljivi svakoj fizičkoj spremi, od početnika do naprednih vježbača.



8. TKO ODRŽAVA TRENINGE?

Salsando tim ima 15 trenerica koje su kineziološki obrazovane, a osim toga imale su vlastitu plesnu karijeru prije priključivanja Salsandu. Prošle su i detaljnu Salsando edukaciju, zbog čega su treninzi sadržajni, zabavni i sigurni.

Iva dodaje i da se s posebnom pažnjom bira i glazba za treninge kako bi atmosfera uvijek bila na visokoj razini.

Na Salsandu se najviše fokusiraju da aktiviraju trbušne mišiće te mišiće guze i nogu.



9. KOLIKO SE ČESTO ODRŽAVAJU TRENINZI?

Treninzi se održavaju za svaku grupu dva puta tjedno po 60 minuta, a postoji mogućnost kombiniranja i četiri dolaska u tjednu.

Grupe su velike i vesele, a dolaze nam žene raznih dobnih skupina, naglašava Iva.

Čučanj Sabotiraju mršavljenje: Pet grešaka koje brišu trud uložen u vježbanje

10. KOJIH JE TO 16 LOKACIJA?

Lokacije su Špansko, Prečko, Jarun, Srednjaci, Savski Gaj, Sopot, Dugave, Selska, Trešnjevka, Ravnice, Retkovec, Dubrava, Sesvete, Zaprešić, Velika Gorica i Samobor.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju