Većini mačaka na spomen vode i kupanja diže se dlaka na tijelu. Srećom, mačke je zaista rijetko potrebno kupati jer se one same čiste. Koliko god je zanimljivo to što mačke ne podnose vodu, još je zanimljivije to što neke mace vole vodu. Objašnjenje za takvo ponašanje leži u bihevioralnim i biološkim razlozima.

Neki vlasnici mačaka ističu kako njihove ljubimice vole vodu, odnosno vole se sa šapom igrati mlazom vode, ali to vjerojatno ima više veze s igrom svjetlošću i svjetlucanjem vode nego s ičim drugim.

Vodom se voli igrati i pasmina Turska Van, jedina poznata mačka koja voli plivati, zbog čega je i dobila nadimak plivajuća mačka. Međutim, velika većina mačaka nimalo ne voli vodu, a postoje tri moguća razloga zbog kojih je tako:

1. Mačke općenito lošije podnose promjene i nova iskustva nego recimo psi. Mački koja nikada nije bila izložena vodi vjerojatno se neće svidjeti osjećaj uranjanja u vodu. Mačka koja je kao mačić redovito bila u doticaju s vodom vjerojatno će je bolje podnositi.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

2. Mačke su također vrlo probirljiva bića. Mnogo vremena provode uređujući se i vjerojatno na svojem krznu ne voli imati ništa što im ne miriše "normalno". One razmišljaju tako da im s kupanjem dajete samo još više posla da se čiste.

3. Osim bihevioralnih, postoje i vrlo vjerojatni biološki razlozi. Iako mnoge mace vole ribu, one nisu stvorenja koja streme k rijekama ili morima. Pripitomljene mačke potomci su mačaka koje su živjele u suhim i sušnim područjima. Nikada nisu naučile plivati jer za to nije postojala evolucijska potreba. Takvo ponašanje, odnosno njegov izostanak, zadržalo se u našim mačkama kakve poznajemo danas.

Slika nije dostupna Kraljice šašavosti: Zašto mačke vole spavati na glavi svojeg vlasnika?

Slika nije dostupna Ma, zakon su! Razlog zbog kojeg ćete još više voljeti Maine coon mace

Savjeti za lakše kupanje mačke kada je baš potrebno

Mačke zaista rijetko treba kupati, a ako je vašoj ljubimici potrebno kupanje iz medicinskih razloga ili se iz nekog razloga previše zaprlja, postoje načini da kupanje učinite manje stresnim i za macu i za sebe.

Prvo napunite kadu bez prisutnosti mačke jer će zvuk i prskanje tekuće vode pogoršati stvari. Kadu obložite presavijenim ručnikom (koji će se naravno smočiti) tako da mačka ima osjećaj da se ima za što primiti. Sklizak pod u kadi također će uzrokovati veći stres za mačku. Umjesto vodom iz slavine ili glave tuša, mačku pažljivo polijte vodom iz kanistra, pazeći da što manje smočite predio lica i oko očiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju