Već na prvi pogled jasno je da Maine coon nije poput drugih mačaka. Prvo zbog svoje veličine jer riječ je o najvećoj pasmini mačke, a zbog blage naravi često se opisuje riječima "nježni div". Svojim veličanstvenim izgledom nalikuje risu pa ne čudi što je Maine coon, nakon domaće mačke, trenutačno najpopularnija kao kućna ljubimica.

Maine coon je zaista posebna mačka, ima i neke karakteristike psa zbog čega se naziva psom u mačjem svijetu, a ona svojim ponašanjem to svakodnevno i pokazuje.

Velika brbljavost kod pasmine Maine coon normalna je pojava i najčešće nije znak da maca ima neki problem

Primjerice, za razliku od većine mačaka, mnoge pripadnice pasmine Maine coon vole vodu, vole se igrati s vodom, pa čak i kupati. Razlog takvog ponašanja netipičnog za mačke mogao bi biti u tome što Maine coon imaju gustu i debelu slojevitu dlaku koja odbija vlagu, što znači da im se voda na zadržava na krznu, pa nemaju nelagodan osjećaj mokre dlake.

Slika nije dostupna Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Slika nije dostupna Maine coon zvijezda: Mačak Omar ima čak 157.000 pratitelja i potpuno je neodoljiv

Osim toga, te velike ljepotice specifične su i zbog svog glasanja. Naime, Maine coon se ne glasaju samo običnim mijaukanjem poput većine mačaka. Mnoge od njih imaju široki vokabular – one i cvrkuću, viču, ispuštaju ćurlike i proizvode razne druge zvukove koji i nemaju naziv. Mnogi vlasnici Maine coon mačaka imaju osjećaj kao da njihove mace stalo razgovaraju s njima, iako ne razumiju uvijek što im mačka želi reći.

I druge mace, i domaće i one čistokrvne, mogu proizvoditi različite zvukove, ali Maine coon su poznate po tome da to rade vrlo često, a njihovi vlasnici uživaju u tim slatkim zvukovima. Čak vole razgovarati s pticama, poput slatkica u videu:

Nerijetko se vlasnici znaju zabrinuti je li s mačkom sve u redu kad se toliko glasa, misle da ju nešto muči pa želi to dati do znanja, ali velika brbljavost kod pasmine Maine coon normalna je pojava i najčešće nije znak da maca ima neki problem. Naravno, glasanjem može poručiti i da je gladna ili žedna, na što treba reagirati, ali svaki vlasnik mačke dobro će upoznati i govor tijela svoje ljubimice te će znati prepoznati što zapravo želi od njega.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Možda će vam vaša velika brbljivica htjeti poručiti da se želi igrati, maziti ili jednostavno biti u vašem društvu pa uživajte u svakom trenutku sa svojom mezimicom i u njezinu neodoljivu glasanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju