Mačke svakim svojim načinom ponašanja šalju određene poruke, a to vrijedi i za stavljanje šapa na lice vlasnika. Bilo da to radi zbog ljubavi ili traži pažnju, vaša ljubimica na taj način pokušava komunicirati s vama. No, koliko god to bilo slatko, može biti i malo naporno ako vam maca često želi dodirivati lice.

Vama možda to smeta, no ako vam maca sjedi u krilu poluzatvorenih očiju i pritom šapama dodiruje lice, to je za nju čisto blaženstvo. Doznajte šest razloga zbog kojih vam vaša mačka stavlja šape na lice.

Kada vam maca stavlja šape na lice, to znači da vas smatra svojim teritorijem

1. Obožava vas

Baš kao i vi, i vaša maca svoju će ljubav iskazivati tako da vam dodiruje lice. Takvo ponašanje obično prati glasno predenje. Ako su vašoj maci oči poluzatvorene dok vam sjedi u krilu, to znači da je u sedmom nebu. Pokušat će i vama prenijeti malo te dobre vibre pružajući šape prema vašem licu.

2. "Svojata" vas

Mačje šape pune su mirisnih žlijezda. U divljini će mačke označiti svoj teritorij trljajući se o drveće i grebući površine. Kada vam vaša ljubimica stavlja šapice na lice, to znači da vas smatra svojim teritorijem. Takvo ponašanje češće je u kućanstvima s više kućnih ljubimaca, u kojima mačka osjeća veću potrebu da vas "svojata".

3. Hoće jesti

Gladnu mačku ne smije se ignorirati. Ako je rano ujutro i vaša ljubimica je gladna, glasno će mijaukati da vas izvuče iz kreveta. Ako te taktike ne uspiju, mogla bi pribjeći stavljanju šapa na vaše lice. Kako vas mačka ne bi budila rano ujutro, pobrinite se da uvijek ima dovoljno hrane u zdjelici. Možete razmisliti i o kupnji automatske hranilice s vremenskim rasporedom hranjenja kako biste ujutro uspjeli još malo odspavati.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

4. Treba joj prostora

Provodite li dosta vremena sa svojom mačkom na kauču, možete poželjeti maziti je zauvijek. Međutim, ti osjećaji možda nisu obostrani. Ako vam mačka stavi šape na lice, možda vas pokušava držati podalje. Prestanite je maziti i dajte svojoj ljubimici malo prostora.

Mačka leži u kutiji Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

5. Želi se zbližiti s vama

U divljini će se mačke međusobno čistiti i uređivati kako bi se zbližile. Ako češete i mazite svoju ljubimicu, ona će vam možda poželjeti uzvratiti uslugu i produbiti povezanost s vama. Mačka će vas "maziti" tako da vas šapama dira po licu. Također vas može lizati ili grickati kako bi vas "uredila" pokazujući vam tako svoju naklonost i ljubav.

6. Želi se igrati

Ako je maci dosadno, mogla bi vas potaknuti na igru tako da vas udari šapom. Ako vas maca dodirne šapicom i zatim pobjegne, to može biti znak da se želi igrati. Osigurajte svojoj maci dovoljno stimulacije i aktivnosti uz zanimljive igračke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju