Jedna je od tradicija na vjenčanjima bacanje buketa, a djevojka koja ga uhvati, vjeruje se, iduća je koja će se udati. Istražili smo otkuda zapravo potječe ovaj običaj i otkrili da je u davnoj prošlosti imao drukčiju svrhu.

Jedan od neizostavnih trenutaka na mnogim vjenčanjima onaj je kada mladenka baci svoj buket preko ramena, a djevojci koja ga uhvati, vjeruje se, donijet će ljubavnu sreću i ona će se iduća udati.

Korijeni ovog običaja potječu iz davne prošlosti kada se vjerovalo da mladenka donosi sreću, što zapravo vrijedi i danas, ali ne u tolikim razmjerima.

Običaj diranja mladenke i njezine vjenčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mladenka baciti buket.

Naime, prije stotina godina smatralo se srećom dotaknuti mladenku, a još većom srećom ako bi gosti uspjeli s nje strgnuti komadić vjenčanice ili vela.

Mladenka i mladoženja Važna sitnica koju većina mladenaca zaboravi napraviti na svom vjenčanju

Neke stvari mladenka ne smije tražiti od svoje kume Tri stvari koje mladenka ne smije tražiti od svoje vjenčane kume

Kako bi izbjegle da ih drugi ljudi diraju i trgaju im haljinu i veo, mladenke su počele bacati svoje bukete kako bi odvratile pažnju sa sebe i potaknule goste da grabe cvijeće umjesto nje.

Srećom po mladenke, gosti su s oduševljenjem prihvatili hvatanje buketa, za koji se također vjerovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja dograbi buket iduća ući u brak.

Zahvaljujući ovom lukavom trikom, običaj diranja mladenke i njezine vjenčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mladenka baciti buket te je bacanje buketa ubrzo postalo neizostavni dio vjenčanoga slavlja.

Doznajte i zašto muškarac treba kleknuti kada prosi ženu te zašto mladenke nose veo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju