Od Grace Kelly do princeze Charlene Wittstock, Monakom su uvijek upravljali princeze i prinčevi. Jeste li se ikada zapitali zašto ova zemlja nikad nije imala kraljicu ili kralja?


Princ Albert II.
je knez Monaka i čelnik je vladarske dinastije Grimaldi. Sin je monaškog princa Rainera III. i princeze Grace Kelly. U braku je s bivšom plivačicom i monaškom princezom Charlene Wittstock s kojom ima dvoje djece: princa Jacquesa i princezu Gabriellu.

Jeste li primijetili kako se svi vladari u ovoj zemlji nazivaju prinčevima i princezama, a nitko nije kralj ili kraljica? Iako je riječ o potomcima jedne od najstarijih dinastija u Europi, Grimaldiji ne nose tu kraljevsku titulu kao što je riječ o vladarima Španjolske, Norveške ili Švedske.

Razlog za ovakvo tituliranje seže u daleku prošlost Monaka. Ona je uvijek bila mala nacija, i zbog zaštite sklapala je saveze sa snažnim kraljevstvima kojima su vladali kraljevi i kraljice. Upravo zato monaški vladari nazvali su se prinčevima i princezama, a državu proglasili kneževinom. Charlene Wittstock Moneška princeza Charlene Wittstock (Foto: Getty Images)
Ovu činjenicu potvrdio je u emisiji Larryja Kinga i sam monaški princ Albert još 2002. godine, istaknuvši da se od 17. stoljeća Monako smatra kneževinom francuskog kralja.

Iako Franucuzi više nemaju kraljevinu, Monako i dalje smatraju svojim štićenicima nad kojima imaju veliku utjecaj kada je u pitanju monetarna politika, porezi i međunarodni odnosi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju