Nakon dolaska kući iz rodilišta, svim roditeljima započinje jedno od najljepših i najizazovnijih razdoblja u životu. Bebica je napokon stigla, svakoga je dana sve bolje upoznajete, hvatate ritam hranjenja i spavanja, no odjednom primjećujete da vrlo često plače te je očito je da je muče grčevi ili kolike.

 Za novorođenčad je izuzetno važna uspostava uravnotežene probave, a kolike nastaju zato što dječji probavni sustav ne funkcionira u potpunosti sinkronizirano odmah nakon rođenja. Dijete je devet mjeseci u majčinoj utrobi hranjive tvari primalo kroz pupčanu vrpcu direktno u krvotok, a tek nakon rođenja njegov probavni sustav započinje funkcionirati. Taj proces može trajati neko vrijeme, no obično bude stabilan do četvrtog mjeseca života kada kolike prestanu. Ponekad se kod neke djece kolike pojavljuju i prilikom uvođenja dohrane.

Kod djece koju muče kolike primjećuju se nelagoda, neprekidno plakanje, razdražljivost, učestalo skupljanje i pružanje udova, stiskanje šakica, napinjanje trbuščića i vjetrovi. Djeca koju muče grčevi dokazano imaju problem s usnivanjem i spavaju manje. Statistike pokazuju da gotovo 40% djece (u dobi od dva tjedna do četiri mjeseca) pate od grčeva, bez obzira na to hrane li se majčinim ili zamjenskim mlijekom.

Sazrijevanju probavnog sustava pomaže majčino mlijeko koje jača imunitet i sadrži prirodne probiotike koji značajno smanjuju nelagodu u trbuhu. Upravo je zato, uz brojne druge prednosti, najbolji izbor za vaše dijete.

Bebici koja ima grčeve možete pomoći i masažom trbuščića u smjeru kazaljke na satu, nošenjem u određenim pozama, vježbicama koje će potaknuti probavu te toplom kupkom. Također, neovisno o tome doji li se bebica ili hrani na bočicu, važno je da prilikom hranjena u ne unosi previše zraka u svoj probavni sustav. Miran trbuščić vašeg mališana utječe na njegovu dobrobit i na funkcioniranje cijele obitelji, a s uspostavljanjem uravnoteženog probavnog sustava, kolike će smanjivati i u konačnici prestati.
Majke koje moraju odabrati mliječni pripravak i čije bebice imaju problem s kolikama, pomoć bi trebale potražiti kod svog pedijatra te prema njegovu savjetu odabrati formulu prilagođenu zdravstvenom stanju i potrebama svog djeteta.

Majke koje moraju odabrati zamjensko mlijeko kada ne doje ili dojenje nije moguće, a čija djeca pate od zatvora za pomoć oko odabira mliječnog pripravka trebale bi se obratiti svojem pedijatru. S više od 150 godina stručnosti i napornog rada, Nestlé® je postavio temelje za istraživanje i inovacije u prehrani dojenčadi i male djece.
Nestlé® stručnjaci razvili su NAN® Comfortis liniju proizvoda uzimajući u obzir prehrambene potrebe dojenčadi i male djece kako bi ispunili zahtjeve naših malih jedinstvenih potrošača. Za više informacija upitajte vašeg liječnika ili posjetite www.nestlebabyandme.hr stranicu.

 

_________________________________________________________________________________
Važna napomena: Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života. Nestlé u potpunosti podržava tu odluku te nastavak kontinuiranog dojenja, s unošenjem komplementarne hrane prema savjetu liječnika. Zdrava prehrana tijekom trudnoće i nakon porođaja pomaže u stvaranju zaliha hranjivih sastojaka potrebnih za održavanje zdrave trudnoće te pripremi i održavanju dojenja. Uvođenje djelomičnog hranjenja mliječnom formulom može imati negativan učinak na dojenje, razmotrite posljedice prije donošenja odluke da ne dojite. Važno je da dijete ima koristi od raznolike i uravnotežene prehrane, kao prvog koraka k zdravom načinu života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju