Svaka žena zna da se nekih muškaraca u noćnom izlasku teško možete riješiti, dok drugi ne bi prišli i upoznali se čak i pod prijetnjom sile. Nova studija pokazuje da za 'uletavanje' nije važna samo razina atraktivnosti pojedinaca


Heteroseksualni muškarci imaju sklonost za preuveličavanje ženskog interesa u njih. Sa stajališta evolucijske psihologije za to postoji dobar razlog - njima se isplati hodati svijetom s 'ružičastim' naočalama na očima, jer im suzdržavanje od osvajanja smanjuje šansu za širenjem genetskog materijala.

Heteroseksualni muškarci imaju sklonost za preuveličavanje ženskog interesa u njih. Sa stajališta evolucijske psihologije za to postoji dobar razlog - njima se isplati hodati svijetom s 'ružičastim' naočalama na očima, jer im suzdržavanje od osvajanja smanjuje šansu za širenjem genetskog materijala

Ako se pitate zašto su neki muškarci uporni kod upucavanja, a drugi vam ne žele ni prići, nova studija objavljena u magazinu Personality and Individual Differences donosi odgovore. Muškarčevo ponašanje u društvenoj situaciji – nametljivo, bojažljivo ili rezervirano i hladno - utječe na njihovu percepciju o tome imaju li šanse kod pojedine žene. Prijateljstvo ili flert? Ovdje otkrijte kako napraviti razliku između tih dviju krajnosti

Provoditelji studije pitali su 500 muškaraca da zamisle ženu u noćnom klubu koja ih je spazila da ju gledaju, i koja im se osmjehnula. Nakon toga su zatražili ispitanike da pokušaju pogoditi njene osjećaje i namjere.

Muškarci koji strahuju od odbijanja i imaju jaču potrebu za ljubavlju odgovorili su kako je žena zainteresirana za njih. Oni su se ujedno definirali kao zavodnici, a testovi su pokazali da svoje zavodničko ponašanje često projiciraju na žene.

Muškarci koji izbjegavaju intimnost te nerado vjeruju drugima, osjećali su se totalno drugačije. Mislili su da žena s hipotetskim osmjehom nije zainteresirana za njih.

'Zbog manjeg interesa u intimnost ovi su ispitanici pokazali i manje zanimanja u fikcijsku ženu, sebe nisu doživljavali kao zavodnike, a samim time bili su sumnjičavi prema seksualnim interesu žene prema njima,' otkrio je autor studije Joshua Hart.

U stvarnim situacijama percipiramo ono što želimo, a ne ono što se zaista događa, potvrdili su istraživači, te preporučili da u nekim slučajevima žena mora napraviti prvi korak, ili biti iskrena u odbijanju kako bi druga strana bila sigurna na čemu stoji. Naučite kako reći NE na najpristojniji način ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju