Istraživanja su dokazala da se mačke povezuju s ljudima, vrlo slično kao što se dijete povezuje s roditeljima, no i dalje je uvriježen stereotip o mačkama kao rezerviranim i neovisnim životinjama. Dok neke mace obožavaju kad ih se mazi i nosi, druge to stvarno ne vole, a to će vam i pokazati.

Vlasnike mačaka sigurno će zanimati što stoji iza te averzije i kako da sa svojom ljubimicom izgrade odnos povjerenja. Na taj način možete probuditi njezinu želju da bude nošena, ali u svakom slučaju, ni na što je nemojte siliti.

Doznajte koji su to razlozi zbog kojih se mačke ne vole nositi u rukama:

1. Problemi s povjerenjem

Mačke su bića navike i obično su oprezne u nepoznatim situacijama ili u društvu nepoznatih ljudi. Ako vam mačka ne vjeruje u potpunosti, može se osjećati ugroženo kada je pokušate podići. Kako biste izgradili povjerenje, provodite s macom kvalitetno vrijeme, nježno je gladeći i igrajući se s njom. Izbjegavajte nagle pokrete i glasne zvukove koji bi je mogli prestrašiti.

2. Poštivanje osobnog prostora mačke

Mačke su teritorijalne životinje i cijene svoj osobni prostor. Kad ih se nosi, mogu se osjećati sputano i ranjivo. Važno je znati prepoznati kad maca treba prostor te poštovati njezine granice. Dopustite svojoj mezimici da ona dođe k vama kad želi pažnju umjesto da forsirate fizički kontakt.

3. Mogući problemi s boli

Kako mačke stare, mogu razviti probleme sa zglobovima ili druge zdravstvene tegobe zbog kojih im nošenje stvara nelagodu. Ako se maca odjednom opire nošenju, a prije se voljela nositi, to može biti znak da je nešto boli. Redovite kontrole kod veterinara i osiguravanje ugodnog okruženja mogu pomoći u prevenciji osjećaja nelagode.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

Slika nije dostupna Baš su luckaste: Zašto mačke vole ležati u kutijama?

4. Pretjerana stimulacija

Mačke brzo mogu postati pretjerano stimulirane, pa mogu osjećati frustraciju i želju da pobjegnu. Naučite čitati govor tijela svoje ljubimice, poput pokreta repom, proširenih zjenica ili spuštenih ušiju, kako biste prepoznali kad joj je dosta. Primijetite li te znakove, nježno spustite mačku i dajte joj prostora da se opusti.

5. Razlike u osobnosti

Svaka mačka ima svoju jedinstvenu osobnost, a neke su jednostavno neovisnije od drugih. Dok neke mace uživaju kad ih se primi u ruke, druge će više voljeti samo sjediti pored vas ili u vašem krilu, a da ih ne držite u rukama.

Da biste izgradili povjerenje između sebe i svoje mačke, treba vremena i strpljenja. Važno je zapamtiti da će postojati situacije u kojima ćete mačku morati uzeti u ruke. Zbog toga je nužno da vaša mačka bude upoznata s tim osjećajem, no istovremeno poštujte macine preferencije.

Znatiželjna mačka Najposebniji način na koji mačka pokazuje da vas voli

Mace s oznakom na uhu žive i u zagrebačkom Cat Caffeu Mali zarez na uhu mačke je dobar znak, a evo što to znači

Savjeti kako s mačkom izgraditi odnos povjerenja:

  • budite dosljedni u interakcijama s mačkom
  • ponudite maci poslasticu i pozitivan poticaj kada pokaže željeno ponašanje
  • macu dragajte smirujućim, nježnim dodirima
  • osigurajte joj sigurno i ugodno okruženje
  • provodite kvalitetno vrijeme s macom u igri s interaktivnim igračkama.

Svaka je mačka drukčija, stoga je važno da osmislite odgovarajući pristup jedinstvenoj osobnosti i potrebama svoje ljubimice. Razumijevajući njezine preferencije i gradeći povjerenje, svojoj mezimici možete stvoriti okruženje puno ljubavi i ugode, čak i ako se mačka ne voli nositi.

Od milja zvane fantomići: 20 vaših crno-bijelih maca koje su prave ljepotice Čunki i King Arthur Čunki i King Arthur Crno-bijela maca naše čitateljice +17 Mačak Felix

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju