Možda ste primijetili da neke mačke na uhu imaju oznaku u obliku malog zareza, možda je ima i vaša ljubimica. Ne brinite, maci nije puknulo uho već je ta oznaka tu s razlogom, i to iz razloga koji sprečava nekontrolirano razmnožavanje mačaka.

Već je nadaleko poznato da kastracija i sterilizacija mačaka spašava živote, naročito kada je riječ o slobodnoživućim mačkama koje se tako neće nekontrolirano razmnožavati i imati legla o kojima se možda neće tko imati brinuti ili će dospjeti na skrb volontera koji su ionako pretrpani.

Također, svaki odgovorni vlasnik kastrirat će svoju ljubimicu, osim u slučaju uzgoja određene pasmine, koji bi svakako trebao biti kontroliran. U mnogim hrvatskim gradovima redovito se provode akcije besplatnog kastriranja uličnih mačaka koje se zatim vraćaju na svoja staništa.

Slatka mačka Zašto mačka ne reagira kada je zovete imenom i može li ona uopće prepoznati svoje ime?

Slatka mačka Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Kako bi se znalo da je maca kastrirana potrebno joj je, dok je u narkozi, zarezati uho radi lakšeg raspoznavanja kastriranih od nekastriranih maca. Dakle, kada vidite mačku s malim zarezom na uhu, odnosno trokutićem pri vrhu uške, možete biti sigurni da je ona kastrirana i da se neće razmnožavati.

Možda ste udomili macu koja je prije živjela na ulici pa već ima zarezano uho – u svakom slučaju, to je dobar znak i potvrda da mačka neće imati neželjena legla.

Sve je očarao: Perzijski mačak Ante iz Splita pobjednik je svjetske izložbe mačaka WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 15 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 18 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 11 +14 WFC Svjetska izložba mačaka u Karlovcu - 17

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju