Snaga i veza u obitelji ključni su za razvoj djetetovog identiteta i osjećaja pripadnosti.

Obiteljska okupljanja su prilika da pomognete svom djetetu da se osjeća dijelom obiteljske kulture. Štoviše, razvijate njihovo razumijevanje obiteljskih tradicija i na kraju ćete omogućiti djetetu da osjeti pripadnost vašoj obitelji. Osim toga, uči mnoge lekcije o pripadnosti, odnosima i identitetu promatranjem načina na koji rođaci komuniciraju.

Neovisno o tome sastajte li se redovito s ostalim članovima obitelji ili tek nekoliko puta godišnje, to je od iznimne važnosti za razvoj djeteta. Evo i zašto.

1. Uče od starijih o njihovoj povijesti i iskustvima

Tijekom obiteljskog druženja djeca imaju jedinstvenu priliku učiti od starijih u obitelji. Bake i djedovi, često i nesvjesno, pričama govore o svojim iskustvima odrastanja, kulturi i obitelji. Kao rezultat slušanja tih priča. Djeca će imati priliku razviti osjećaj povezanosti sa svojom kulturom i voljenima. Štoviše, vaše se dijete razvija kroz razumijevanje starijih i njihovih priča.

2. Osjećaju se dijelom obiteljske kulture

Svaka obitelj ima jedinstvenu obiteljsku kulturu. Ona je oblikovana društvenim i etničkim podrijetlom. Kada se obitelj okupi, to je njihova prilika da slave tu svoju kulturu i stvaraju zajedničke tradicije. Neki to rade odlaskom na zajedničko ljetovanje, drugi proslavom rođendana kod bake i djeda, treći tijekom velikih božićnih proslava.

Obiteljska okupljanja snažno utječu na sve aspekte djetetova razvoija.

Kada se stvaraju te tradicije i svojevrsni rituali, dijete će svjedočiti obiteljskom osjećaju zajedničke pripadnosti i razumijevanja.

3. Slave uspjehe rođaka

Obiteljska okupljanja su izvrsna prilika da proslavite važne događaje u životima dragih osoba, kao što su diplome, rođenje djeteta, rođendani, zaruke i slično. Dijete će upijati način na koji se slave tuđa postignuća i osjetiti se ponosnim. Usto, razvijat će jači osjećaj povezanosti dok dijele i slave događaje iz svojih života.

4. Jačaju svoj osjećaj identiteta

Kroz obiteljsko okupljanje, obiteljsko okruženje uvelike oblikuje osjećaj identiteta. Djeca će bolje upoznati živote svojih baka i djedova, roditelja i drugih članova obitelji. Kao rezultat toga, djeca će dublje razumjeti tko su, odakle dolaze i svoju vitalnu ulogu kao dijela proširene obitelji, a kroz zabavnu aktivnost crtanja obiteljskog stabla mogu naučiti još više. 

Osim toga, povezat će se i s drugim članovima obitelji, naučiti kako im vjerovati, a sve će to dugoročno biti od velikog značaja jednom kada dođu u adolescentske godine.

5. Uče kako komunicirati

Kako je na obiteljskim druženjima obično prisutan znatno veći broj ljudi nego u primarnoj obitelji, djeca imaju više prilika učiti kako komunicirati. Dakako, nijedna obitelj nije savršena pa će tako dijete vidjeti i one obrasce ponašanja koje možda ne smatrate poželjnima, no ako mu objasnite zašto to nije ispravan način, ono može imati višestruke koristi od toga i naučiti što je dobro, a što loše.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju