Sigurno si čula za serum za lice, proizvod za njegu kože koji u posljednje vrijeme doživljava sve veću popularnost, ali znaš li zapravo čemu ovaj proizvod služi i kako se koristi? U moru krema za njegu kože, gelova za hidrataciju i sličnih mazalica koje se vjerojatno već nalaze u tvojoj toaletnoj torbici, nije ni čudo što se pitaš je li zaista neophodno nabaviti i serum za lice. Odgovor je – da! Serum za lice je i te kako neophodan tvojoj koži, a pitali smo dermatološkinju, dr sci. med. Ivu Bojčić, i zašto.

Zašto je serum za lice neophodan u njezi kože?

Serum za lice je koncentriran proizvod namijenjen naprednoj njezi kože lica i vrata. Glavna razlika između seruma i kreme za lice je u postotku aktivnih sastojaka – serum ih sadrži puno više od kreme za lice, tekstura je laganija jer su molekule aktivnih supstanci manje veličine u odnosu na one u kremama kako bi mogle što dublje prodrijeti u kožu. Sve ovo znači da serum djeluje na kožu puno jače nego obična krema.

Kome je potreban serum za lice?

Kako starimo, tako i koža lica gubi svoju elastičnost i vlagu. Kako bi koža bila zdrava, sjajna i sa što manje bora, možeš početi s korištenjem seruma već u dvadesetim godinama. U tridesetima koža gubi dosta na elastičnosti, pa čak iako se trudiš pravilnom prehranom i redovitim vježbanjem održati mladolik izgled, dodatna njega je neophodna, pogotovo ako ti se čini da ti lice izgleda umorno. Također, ako imaš osjetljivu kožu, počni što prije koristiti serum za lice. Osjetljiva koža zahtjevnija je od ostalih tipova kože, brže stari, a potrebno joj je više vremena za obnovu, pa je serum za hidrataciju lica pravo rješenje.

Koji serumi za lice postoje?

Serum za lice uvijek moraš birati u odnosu na tip kože i u odnosu na njene potrebe. U prodaji postoje različiti tipovi seruma za lice, među kojima su serumi za lice koji su namijenjeni dubinskoj hidrataciji, popunjavanju bora, antioksidaciji, ubrzanom obnavljanju kože i još mnogo drugih. Zato je važno znati koji je tvoj tip kože i koje su njene potrebe i pronaći ćeš savršen serum za sebe.

Kako se koristi serum za lice?

Serum za lice se uvijek nanosi na dobro očišćeno lice i vrat. Dr med. Iva Bojčić, specijalist dermatovenerolog, savetuje da nanosite serum sa hijaluronskom kiselinom na VLAŽNU kožu! “Jako je važno da znate da NE TREBA da nanosite hijaluron na suvu kožu u suvim uslovima. Razlog je jednostavan, hijaluronu je potrebna voda da bi funkcionisao, te ako ga nanesete na suvu kožu uz suv vazduh, on će izvlačiti vodu iz dubine kože i vući će je na površinu gde će izvetriti, a koža će izgledati još suvlje. Upravo zato je uvek bolje da serum nanesete na vlažnu kožu. Ako lice prethodno očistite adekvatnim hidratantnim čistačem, biće dovoljno vlažno da na njega odmah nanesete serum. Zato birajte čistače lica obogaćene glicerinom ili hijaluronskom kiselinom.“

PR PR (Foto: PR)

Kada je najbolje uvesti serum u svoju rutinu nege lica?


Možeš ga nanijeti samo ujutro ili ujutro i navečer, ovisno o potrebama tvoje kože i tipu seruma. Nekada treba obratiti pažnju kada priozvođač preporučuje da je idealno vreme za korišćenje jer ako je formula na bazi odredjenog aktivnog sastojaka, poput retinola, dermatolzi preporučuju da to bude samo uveče. Hidrirajući serumi se uglavnom mogu nanositi kad god osetite da je koža dehidrirana jer hidratacije nikad nije na odmet i prvi je korak u borbi protiv bora i starenja kože.

Koji korak rutine treba da bude serum?

Kao sto smo utvrdili, najbolje je nanositi serum na prethodno očišćeno lice i vrat. Preporuka je da koristiš čistač koji odgovara tvom tipu kože i da po mogućstvu i on sadrži neki hidrirajući sastojak. Kako su serumi koncetrovanija nega od krema za lice, preporuka je da oni budu prvi korak nakon čišćenja kako bi koža sto bolje upila. Dermatolog, dr sci. med. Iva Bojčić savetuje da se posle seruma obavezno koristi neka hidratantna krema koja će zadržati intenzivnu vlagu ili drugi sastojak nanet pomoću seruma u epidermis. Ako vam je koža suva ovo je obavezan korak i u jutarnjoj i večernjoj rutini, dok za masnu i kombinovanu kožu možete koristiti samo serum na celo lice dok na masnijim područjima dermatolozi preporučuju lagane, nekomedogene gel kreme namenjene masnoj koži.

Ne zaboravite da je bolje ako malo sačekate nakon nanošenja seruma koža sve upije pre nanošenja kreme, za najbolje rezultate.

Stručna njega kože kod kuće uz novi serum s niacinamidom i hijaluronskom kiselinom

Jedan od seruma koji odgovara skoro svakom tipu kože pa čak I osetljivoj je novi MIXA Hyalurogel serum koji pruža intenzivnu hidrataciju – i to puna 24 sata! Hijaluronska kiselina u njegovom sastavu najzaslužnija je za ovako visok stupanj hidratacije, budući da ova supstanca povećava vlagu, zadržava kolagen i osigurava koži fleksibilnost i elastičnost. Boljitak teksture i izgleda kože je evidentan, te je zato uporaba proizvoda koji su obogaćeni njom topla preporuka mnogih dermatologa i ostalih stručnjaka za njegu kože. S tim na umu, u odnosu na ostale proizvode iz Hyalurogel linije također bogate hijaluronskom kiselinom, ovaj serum se za nijansu izdvaja jer posjeduje najvišu koncentraciju* ovog sastojka!

Aktivni sastojci za proaktivnu njegu


Nesumnjivo je da će visoka koncentracija i drugih aktivnih sastojaka imati značajnog udjela u poboljšanju izgleda i volumena kože. Već spomenuta čista hijaluronska kiselina, kao i niacinamid (5% vitamin B3) i pantenol (provitamin B5) umiruju osjetljivu kožu i smanjuju osjećaj neugode i zatezanja već od prve uporabe, pružajući joj dvadesetčetirisatnu hidrataciju.

PR PR (Foto: PR)

Nakon temeljitog čišćenja lica, nanošenje seruma je sljedeći korak svake pravilne skincare rutine. Samo jedna kap seruma sasvim je dovoljna za cijelo lice, a zahvaljujući svojoj neljepljivoj, svježoj teksturi, MIXA Hyalurogel serum koža brzo upija, nakon čega je spremna za nanošenje hidratantne kreme. Naš izbor pada na dnevnu kremu iz iste linije: MIXA Hyalurogel Rich, koja će savršeno „zacementirati“ hidrataciju i vlagu koju smo koži prethodno podarili serumom.

Rezultat? Samo četiri tjedna nakon uključivanja ovog seruma u svoju skincare rutinu primijetit ćeš da tvoja koža izgleda zdravije i glatkije, kao i da je osjetno mekša na dodir. A, složit ćeš se, to je univerzalna želja svih nas!

#1 izbor dermatologa

Iako blagotvoran za osjetljivu do normalnu kožu, MIXA Hyalurogel serum je hipoalergen i razvijen pod medicinskim nadzorom, što ga čini pravim izborom i više nego dobrodošlim u bilo čijoj skincare rutini. Stoga, spavat ćeš mirno znajući da je sve što dolazi u dodir s tvojim licem ocijenjeno kao sigurno i blagotvorno od strane vrhunskih stručnjaka iz područja dermatologije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju