Toplina hrane smiruje živčani sustav i stabilizira apetit
Toplina hrane smiruje živčani sustav i stabilizira apetit (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Zašto tijelo tijekom hladnih dana traži više masnoća, ugljikohidrata i začina?

01-12-2025 Piše T.B.
komentari

S padom vanjske temperature naš se organizam počinje ponašati po vrlo predvidljivim, biološki utemeljenim obrascima. Metabolizam se prilagođava hladnijem okruženju, termoregulacija troši više energije, a hormoni koji reguliraju apetit i raspoloženje mijenjaju se pod utjecajem kraćeg dana i manjka sunčeve svjetlosti.

Zbog toga u hladnijim mjesecima raste potreba za kaloričnijom, masnijom i toplijom hranom što, suprotno širem mišljenju, nije znak slabije samokontrole, nego normalna, evolucijski oblikovana reakcija tijela na sezonske uvjete.

Što se događa u našem tijelu?

Kad temperatura padne, tijelo ulazi u režim pojačanog trošenja energije. Više energije trošimo na održavanje tjelesne temperature, a samim time raste i potreba za kaloričnijom hranom. Masnoće u tom procesu nisu neprijatelji, nego gorivo, što potvrđuju i istraživanja.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Zato nam salate odjednom zvuče manje primamljivo, a gulaš ili toplo varivo imaju gotovo magnetsku privlačnost.

Kad jedemo toplu hranu, aktivira se parasimpatički živčani sustav, onaj koji smiruje, usporava puls i stvara osjećaj ugode. Topla hrana i napitci doslovno šalju signal tijelu da smo sigurni. Zato čaj navečer nije “samo čaj”, nego mali ritual regulacije živčanog sustava.

Tu je i serotonin, hormon dobrog raspoloženja, koji prirodno pada u mjesecima s manje svjetla. Hrana bogata ugljikohidratima i zdravim masnoćama pomaže njegovoj sintezi, što objašnjava zašto tijekom hladnih večeri imamo povećanu potrebu za namirnicama koje su njima bogate.

Ništa manje nisu važni ni začini. Kurkuma, đumbir, cimet, čili, klinčić, kardamom — nije slučajno što su ovi začini najpopularniji baš tijekom adventskog perioda. Oni potiču cirkulaciju, zagrijavaju tijelo, pomažu probavi i smanjuju osjećaj hladnoće.

Je li unošenje više masnoća nezdravo?

Zimi jedemo drugačije jer i živimo drugačije: trošimo više energije na ranije opisane procese, manje se krećemo, boravimo u hladnijem okruženju, tijelo se bori protiv pada imuniteta i sezonskih promjena hormona. Dakle, nužno je zimi jesti drugačije nego ljeti.

Kako uklopiti zimsku prehranu u svoju rutinu?

Ako slušamo signale tijela, umjesto da ih pokušavamo nadglasati, zima postaje ugodnija, uravnoteženija i emocionalno lakša.

Ne trebate zimski detoks. Ne trebate kazniti svoje tijelo zato što želi nešto toplo s dodatkom vrhnja umjesto salate. Samo trebate dati tijelu ono što traži, ali na način koji vas podržava. Evo kako.

1. Birajte kvalitetne masnoće

Umjesto da bježite od masnoća, birajte one koje tijelo voli: maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove, sjemenke, masniju ribu (losos, skuša). Ovo su masnoće koje griju, hrane hormone i podržavaju mozak.

2. Uvedite barem jedan topli obrok dnevno

To može biti juha, varivo, gulaš, rižoto, zapečeni batat, zobena kaša, tjestenina.

Toplina hrane smiruje živčani sustav i stabilizira apetit.

3. Začini kao zimski lijek

Napravite malu zimsku ljekarnu u kojoj će se naći đumbir, cimet, kurkuma, čili, anis, muškatni oraščić.

Koristite ih u čajevima, kašama, kolačima… Gdje god vam padne na pamet. Tijelo na to reagira kao na malu unutarnju peć.

4. Dopustite si raznolikost

Sve ovo ne znači da se slijepo treba pridržavati samo zdravih opcija. Ako vam tijelo traži čokoladu, dopustite si ju. Ako želite hamburger, pojedite ga. No ono što možete napraviti za sebe jest da posegnete za zdravijim verzijama, pa odaberete tamnu čokoladu i, primjerice, pileće bijelo meso u hamburgeru umjesto masne junetine.

5. Usklađujte prehranu s životnim ritmom

Zimi se prirodno krećemo manje, pa je dobro uvesti kratke šetnje koje će postati dio naše tjedne rutine. Ako vam je cijeli dan hladno, jedite tople, guste juhe. Ako osjećate pad energije, birajte cjelovite ugljikohidrate. Iako na prvu možda zvuči komplicirano, zapravo samo treba slušati svoje tijelo i vanjske promjene.

Krepka maneštra Zimska maneštra: Recept za juhu koja smanjuje kiselost u tijelu Zima Sedam razloga zašto je zima bitna i dobra za nas

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još