Svakog proljeća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna, zeljasta biljka - rabarbara. Poznatija kao voće, ustvari je povrće, a u kulinarstvu je komplementarna slatkoj i mirisnoj jagodi zbog svog voćno - kiselkastog okusa. Rabarbara (reobarbar, raed, reventa ili rabarbar) je toliko zdrava da bi trebala biti dio svakodnevnog jelovnika, barem u vrijeme trajanja njezine sezone, od travnja do pretkraj lipnja. A zbog svojih ljekovitih svojstava u kineskoj medicini koristi se već tisućama godina
Vlakna, proteini, vitamini, C, K te vitamini B kompleksa, kalcij, kalij, mangan, magnezij jako su važni za zdravo funkcioniranje svakog organizma. A rabarbara ih je prepuna. Također, bogat je izvor polifenola flavonoida kao što su beta karoten, lutein, zeaksantin.
ZA ŠTO JE SVE DOBRA RABARBARA?
1. Za mršavljenje: Niskokalorična; 100 grama rabarabare ima samo 21 kaloriju zato se preporuča svima koji se bore sa viškom kilograma. Također, ubrzava metabolizam što uvelike utječe na odražavanje željenje tjelesne težine.![]()
'Rabarbara se najčešće nasjecka na komadiće široke 2,5 centimetra te se kuha u vodi s dodatkom šećera'
2. Kod bolesti srca i krvnih žila: Rabarbara ima neznatne količine masti i kolesterola. Dapače, može povećati količinu tzv. dobrog kolesterola u tijelu. Tu su i antioksidansi koji sprečavaju djelovanje slobodnih radikala i rizik od srčanih oboljenja.
3. Probava: Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. A u manjim dozama može izliječiti i proljev.
4. U borbi protiv Alzheimerove bolesti: Najvažniji vitamin u rabarbari je često zanemarivani vitamin K koji je odgovoran za neurološko zdravlje, stimulira kognitivne aktivnosti mozga i time umanjuje simptome Alzheimerove bolesti. U kombinaciji s kalcijem pozitivno utječe i na zdravlje kostiju.
5. Cirkulacija: Elementi u tragovima, bakar i željezo, potiču proizvodnju crvenih krvnih stanica.
6. U borbi protiv raka dojke: Rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. Bogata je polifenolima - spojevima koji su poznati po svom djelovanju na stanice raka. Razina polifenola u rabarbari drastično se povećava ako ju ispečete.![]()
'Vlakna, proteini, vitamini, C, K te vitamini B kompleksa, kalcij, kalij, mangan, magnezij jako su važni za zdravo funkcioniranje svakog organizma. A rabarbara ih je prepuna'
Kad naraste, rabarbara ima velike, tamnozelene listove na 15 - 30 cm dugim peteljkama koje se jedine koriste za jelo. Listovi nisu jestivi jer sadrže oksalnu kiselinu.
Iako je u našim krajevima već gotovo zaboravljena, u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije i skandinavskim zemljama prava je gastronomska zvijezda. Iako joj sezona traje od travnja do lipnja, kako smo i prije naveli, jako se lako uzgaja u plastenicima pa je ustvari dostupna tijekom cijele godine. Ova višegodišnja biljka raste 30 godina, iako je preporuka da ju se zamijeni novima nakon 10. Jede se sirova, ukuhana u kompotu, u džemovima, ušećerena, u pitama te u umacima uz mesna jela.
Prije kuhanja sa stabljike se odstrane vanjska tvrda vlakna. Rabarbara se najčešće nasjecka na komadiće široke 2,5 centimetra te se kuha u vodi s dodatkom šećera. Na kilogram rabarbare dodaje se jedna do jedna i pol šalica šećera. Komadići rabarbare kuhaju se dok ne omekšaju, a mogu se i pirjati u tavi s debelim dnom bez dodavanja vode, tako da se rabarbara kuha u vlastitom soku. Doznajte i sve o "blagu" od 5 kuna i sa samo 26 kalorija koje nepravedno ignoriramo na policama trgovina.