Jeste li ikada naišli na knjigu za koju ste se toliko vezali da ste njezine likove počeli smatrati svojim prijateljima, a samu knjigu prelistavali i ponovno iščitavali u teškim životnim trenucima ili jednostavno onda kada ste imali nedoumice na bilo kojem polju svog života? Vjerujem da jeste. Svatko od nas ima te neke knjige kojima se uvijek vraća, a na ovom popisu izdvojili smo deset najboljih koje šalju snažne poruke, koje nas mogu poučiti ljubavi, prijateljstvu, odanosti, ustrajnosti, toleranciji, preispitivanju onoga što nas okružuje.

Ovo  su knjige koje će čitav život ostati uz vas, a mnoge od njih pretočene su i na filmsko platno.


Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu
Američka književnica Harper Lee dokaz je da nikada nije kasno za stvoriti jednu od najboljih knjiga svih vremena. Štoviše, za svoje djelo osvojila je i Pulitzerovu nagradu te je u kratkom vremenu ovaj dramski roman postao nezaobilazno štivo milijuna čitatelja diljem svijeta.

Radnja ovog bildungsromana (romana o odrastanju i razvoju) prati živote obitelji odvjetnika Fincha i njegove djece Scout i Jema, a relativno mirne živote obitelji i njihovih prijatelja poremeti sudski slučaj dodijeljen ocu. Naime, on treba na sudu braniti Afroamerikanca optuženog za silovanje bjelkinje, čime započinje teško razdoblje za cijelu obitelj.

Kroz stilski jednostavne rečenice, retrospekciju i vidljiv smisao za naraciju, Lee je prikazala teme koje su tijekom 19. i 20. stoljeća bile itekako aktualne u njezinoj domovini, a to su rasna diskriminacija, položaj žena u društvu, težak južnjački život, ali i borba za pravdu te uvažavanje svih ljudi.

Zanimljiv je podatak da su ovaj roman britanski knjižničari 2006. godine proglasili knjigom važnijom od Biblije i napomenuli da je nitko ne bi smjeo propustiti pročitati. Upravo je njezina tematika vječna i zato sam joj se vraćala već nekoliko puta tijekom života.


Dnevnik Anne Frank
“Dnevnik Anne Frank” zasigurno je jedna od najsnažnijih knjiga koju možete pročitati. Prvi put sam se susrela s njome kao desetogodišnjakinja, a potom ponovno nekoliko godina poslije. Svaki put je na mene ostavila duboki dojam.

Koliko je utjecaj imala na tinejdžere diljem svijeta, pokazao je i film “Pisci slobode”, snimljen prema istinitim događajima u kojem profesorica književnosti učenike nastoji zainteresirati za svoj predmet upravo preko Anne i holokausta. Spominje se i u brojnim drugim filmovima za mlade, a posljednji od njih je “Greška je u našim zvijezdama” u kojem bolesna Hazel posjećuje Anninu kuću u Amsterdamu.

Annin odnos prema svijetu koji je okružuje, njezina zrela razmišljanja koja itekako nadilaze razmišljanja prosječne djece i koja nas mogu mnogome poučiti, ono su što ovu knjigu čini nezaobilaznom za svakog ljubitelja književnosti. Čak i u najtežim trenucima, ona je pronalazila načine kako si uljepšati svakodnevicu, a njezini zapisi iz dnevnika još i danas inspiriraju.

Pročitajte 18 citata Anne Frank koje moraju znati i naši praunuci.


Markus Zusak: Kradljivica knjiga
I dok Anne Frank dočarava kako je to bilo biti Židovka u vrijeme Drugog svjetskog rata, australski pisac austrijsko-njemačkih korijena posegnuo je za dotad neviđenom perspektivnom pisanja o tome periodu kroz lik njemačke djevojčice Liesel Meminger. No, ono što je još neobičnije jest pripovjedač, a to je sama Smrt.

Liesel je nakon gubitka majke i brata bila smještena u udomiteljsku obitelj Hubermann koja joj je otvorila novi prozor u svijet. Naime, naučili su je čitati i pisati, a nakon toga više nije bilo kraja njezinoj strasti za čitanjem. Prvu knjigu koja joj je ikada došla u ruke, uzela je na bratovom grobu iako tada još nije ni znala čitati, ali kao da je osjećala da će joj jednom zatrebati.

Kako si obitelj u koju je stigla nije mogla priuštiti nove knjige, Liesel ih “posuđuje” te tako postaje “kradljivica knjiga”, Dijeli ih sa susjedima i prijateljima, a jedina knjiga koju ne želi “posuditi” jest Hitlerova “Moja borba”, čime se prikazuje da nisu svi Nijemci prihvaćali ideologiju koja im je bila nametnuta.

No, ono zbog čega je ova knjiga posebna jest sama čarolija knjiga koje utječu na sve likove i pokazuju da nam i u najtežim životnim periodima pisane riječi mogu biti od neprocjenjive pomoći. Pisana rečenicama prepunima emocija, ova će vas knjiga godinama nadahnjivati. Čak i kada mislite da imate loš dan, tjedan ili mjesec, sjetite se koliku je snagu Liesel pronalazila u sjeni holokausta.


Khaled Hosseini: Tisuću žarkih sunaca
Remek-djelo ljubavi i prijateljstva krije se iza “Tisuću žarkih sunaca”, afganistanskog autora najpoznatijeg po djelu “Gonič zmajeva”. U ovoj potresnoj priči koja se odvija u poleđini ratnih i političkih stradavanja u Afganistanu, dvije hrabre žene naučit će vas kako se nositi s gubicima, ratnim stradavanjima, ali i kako nikada ne izgubiti vjeru u ljubav i bolje sutra.

Dvije žene koje pripadaju različitim generacijama život spaja na neobičan način. Naime, Marjam ima jedva petnaest godina kada je prisiljena udati se da trideset godina starijeg Rašida, a gotovo dva desetljeća kasnije tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu koja pak sada mora doći u Marjamin nesretni dom.

I jedna i druga obilježene su teškim životima, no iako ih dijeli dvadesetak godina razlike, jedna u drugoj pronaći se neraskidivo prijateljstvo i snažnu ljubav koju nisu mogle pronaći ni u kome drugome. Jedna drugoj su istodobno i majka i kći i sestra. Upravo će im taj njihov odnos pomoći da prevladaju najteža životna iskušenja za koja nisu mogle ni sanjati da će se naći na njihovom putu.


Carlos Ruiz Zafon: Sjena vjetra
Ratna stradavanja nisu zaobišla ni Španjolsku, a u okrilju Španjolskog građanskog rata dječak Daniel pokušava pronaći utjehu u knjigama. Dok oplakuje smrt svoje majke, nailazi na knjigu “Sjena vjetra” Juliana Caraxa, koja ga oduševljava, a koju je pronašao u knjižari “Groblje zaboravljenih knjiga”.

Kako želi saznati više o autoru, kreće u potragu za njegovim drugim književnim ostvarenjima, no saznaje da je netko sustavno uništio sve što je Carax ikada napisao. Štoviše, čini se da je “Sjena vjetra” u njegovim rukama jedini primjerak koji postoji, a to ga otkriće uvodi u tamno španjolsko podzemlje.

Ova ponešto drugačija knjiga pokazat će vam što se sve krije iza književnih djela onih autora koji su u nekom periodu svog života bili okarakterizirani kao pobunjenici, odmetnici ili pak jednostavno kao oni koji se ne uklapaju u postojeće okvire. Sjetimo se samo da su knjige još jednog Španjolca, svima nam dragog Lorce, također bile uništene…

Pročitajte ostalih 5 knjiga preporuka knjiga će uvijek biti dijelom vašeg života.

blog Čitaj knjigu
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju