Ako ste mama koja radi i automobilom ide na posao, vjerojatno ste nekad ostali u autu pet minuta dulje nego što je trebalo, čisto da predahnete od svih i svakoga. To je onih pet minuta koji nam svima trebaju, ali kao majke ih rijetko dobijemo. Zato krademo prilike.

Netko se zatvori malo dulje u kupaonicu, a netko „malo dulje traži parking“. Ustvari, našle smo parking odmah, ali odmaramo u automobilu.

Svima treba odmor. I fizički i psihički. A kad ste zaposlena osoba koja k tome još ima obitelj i nakon posla vas čeka „neplaćeni posao“ održavanja kuće, nije čudo da ste premoreni.

Trebate se psihički odmoriti od posla da biste mogli preuzeti drugu ulogu koja vas čeka. I gdje ne želite istresti svu svoju frustraciju koju nosite kao kovčeg s posla. Mame to odmaranje obično obave u hodu, točnije u vožnji.

Iako mnogo ljudi smatra putovanje do posla i natrag gubitkom vremena, ono to ne mora biti.

Vozite li se na posao 20 ili 30 minuta, to vam vrijeme služi da napravite pauzu između dva dijela vašeg života - onog poslovnog i onog privatnog – te smanjuje tzv. negativno prelijevanje s jednog na drugo, pokazalo je jedno istraživanje.

Trebate se psihički odmoriti od posla da biste mogli preuzeti drugu ulogu koja vas čeka.

Vrijeme koje provedeno na putu do i s posla djeluje pozitivno na dva kognitivna procesa: psihičko odvajanje od poslovne uloge i psihički oporavak od posla. Napunite mentalne baterije koje vam je osam sati na poslu istrošilo.

Želite li se odmoriti, puno je bolje da vas voze, nego da sami vozite.

Kad pasivno sjedite u autobusu ili tramvaju, odmorit ćete se više nego kad aktivno upravljate automobilom. Vožnja također psihički umara, pogotovo u vrijeme gužvi, kad se svi guraju, trube i općenito stvaraju atmosferu iz koje se trebate izvući. Stoga je bolja opcija ići duljim, a manje napornim putem, nego ići najkraćim gdje je gužva.

U vrijeme pandemije roditelji su radili od kuće gdje je ta granica između posla i obiteljskog života odjednom nestala. Ne čudi što su se mnogi jedva čekali vratiti u ured. Nedostajao im je i mir da obave sve poslovne zadatke, ali i taj vremenski prozor gdje ne rade ništa dok putuju između dvije lokacije i dvije uloge.

Želite li se odmoriti, puno je bolje da vas voze, nego da sami vozite.

Ne putujete li dugo na posao, možda možete prošetati 20-ak minuta nakon posla da se psihički rasteretite prije nego li uđete u kuću. A možete i malo ostati sjediti u automobilu i odmoriti kad parkirate.

Barbara Slade Jagodić - 3 Ja nisam samo mama i želim da moje dijete to shvaća

Zaposlena mama Jesu li majke bolje zaposlenice od onih bez djece? Ili je obrnuto?

Odgovorite na poruke prijateljici, provrtite društvenim mrežama, pojedite čokoladicu…ništa se neće dogoditi ako vas doma malo dulje čekaju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju