Želite li izbjeći stresna i ubrzana jutra, a ipak tijekom dana jesti domaću pripremljenu hranu, možete se okušati u receptima koji se pripremaju dan prije.

Galerija Electrolux perilica suđa Electrolux pećnica Electrolux intuitivna linija kuhinjskih uređaja +10 Electrolux intuitivna linija kuhinjskih uređaja p>Brza priprema, učinkovito kuhanje i pečenje, osnovni sastojci i jednostavni recepti ključ su za organiziranu kuhinju. Ovo su tri recepta za zdrave užine ili glavne obroke koje ćete i vi i vaša djeca s veseljem ponijeti na posao ili u školu.

 1. Tortilja sa slanutkom

Za pripremu tortilja sa slanutkom zapravo i nema kuhanja. Glavni sastojak je slanutak, koji će vama i vašoj djeci dati dovoljnu dnevnu količinu proteina. Osim što ćete zgnječiti slanutak i pomiješati ga s ostalim sastojcima, preostaje vam još kratko zagrijati tortilju kako bi je što lakše zamotali u wrap. Na Electrolux ploči za kuhanje zaista ste gotovi za čas jer ima opciju brzog zagrijavanja.

 

 

 

 

Kako biste upotpunili ovaj obrok, u tortilju možete dodati povrće kuhanu u vodi ili na pari. Intuitivna Electroluxova ploča za kuhanje SenseBoil® automatski će prilagoditi postavke temperature i sama procijeniti kada je voda blizu točke vrenja. Funkcija tihog vrenja automatski podešava temperaturu kako ne bi došlo do podizanja mjehurića pa nema straha od opekotina ili dodatnog nereda u kuhinji.

Ako kuhate povrće bežična sonda za hranu izmjerit će temperaturu središta namirnice i prenositi taj podatak ploči za kuhanje, pa možete bezbrižno nastaviti pripremati povrće. Isto je i s pečenjem i pirjanjem. Također, možete sami odabrati temperaturu točno u stupanj i tako biti sigurni da će vaši recepti biti pogođeni baš svaki put.

Ovaj obrok idealan je za dan poslije ili čak za nekoliko dana jer namaz od slanutka možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana u hladnjaku.

Sastojci:

1 konzerva ocijeđenog slanutka
⅓ šalice majoneze
1 žlica dijon senfa
1 žličica kumina
½ žličice soli
svježe mljeveni papar
povrće po izboru

Priprema:

Ocijedite i isperite slanutak u cjedilu. Dodajte ih u zdjelu i zgnječite.
Dodajte majonezu, dijon senf, kumin, sol i papar. Sve zajedno promiješajte. Dodajte jednu šalicu smjese od slanutka u sredinu tortilje. Po želji dodajte dodatke (npr. špinat, nasjeckanu mrkvu, celer itd.). Zamotajte tortilju savijajući rubove i prepolovite je. Zamotajte je u plastičnu foliju kako biste zadržali svježinu i spriječili vlaženje.
 

2. Pizza muffini s povrćem

Iako je riječ o pizzi na drugačiji način, ovi muffini s povrćem mogu biti savršeno nutritivan obrok koji ćete sa slašću pojesti i ako ih pripremite dan prije. U muffine možete ubaciti špinat, mrkvu i tikvice i tako ovo jelo učiniti zdravijim. Za pripremu vam treba oko 10 minuta, a za pečenje 18 do 22.

Zdravija varijanta pizze Zdravija varijanta pizze Foto: Getty Images

Sastojci:

½ šalice naribane mrkve
½ šalice naribane tikvice
1 šalica mladog špinata, sitno nasjeckanog
2 velika jaja
¼ šalice maslinova ulja
1 šalica mlijeka po izboru
1 žlica paste od rajčice
¼ žličice češnjaka u prahu
½ žlice talijanskog začina ili sušenog origana
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode
½ žličice soli
1 ½ šalice bijelog integralnog pšeničnog brašna
1 ¼ šalice nasjeckanog sira mozzarella
⅓ šalice nasjeckanih feferona po želji + dodatak za preljev po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite kalup za muffine s 12 papirnatih podloga. Stavite naribanu mrkvu i tikvicu u čistu kuhinjsku krpu i iscijedite što više tekućine. U veliku zdjelu dodajte mrkvu, tikvicu, nasjeckani špinat, jaje, ulje, mlijeko i pastu od rajčice. Miješajte dok se ne sjedini. Pomiješajte češnjak u prahu, sušeni origano, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte brašno i umiješajte velikom žlicom ili gumenom kuhačom. Pomiješajte 3/4 šalice nasjeckane mozzarelle i veći dio feferona, ostavite malo za ukrašavanje vrha muffina.

Ravnomjerno podijelite tijesto za muffine između kalupa za muffine. Pecite dok čačkalica zabodena u središte muffina ne izađe čista, 18 do 22 minute. Pečete li ove muffine u Electrolux pećnici, sve je još preciznije jer ova pećnica ima funkciju Steamify®, koja intuitivno dodaje pravu količinu pare. Također, ova pećnica omogućuje bolje podizanje tijesta i ravnomjerno pečenje pa nema brige oko uspješnosti pečenja cijele površine muffina u kalupu. Sljedećeg dana, muffini mogu biti kao da su pečeni tog trena jer se mogu podgrijati parom.

 

Ostavite muffine da se ohlade u kalupu pet minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Čuvajte muffine u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.

 

3. Polpete od tikvica

Polpete od tikvica su mini obrok koji može biti samostalno jelo, ali i prilog glavnom jelu. Priprema je vrlo jednostavna i brza, ali mnogi se rijeko odlučuju na pripremu ovog jela jer u pripremi koriste mnogo suđa koje također treba oprati i pospremiti nakon kuhanja. Također, uz perilicu za suđe koja ima eco način pranja i štedi energiju, suđe je nakon pripreme dovoljno složiti u perilicu i tu ste s poslom gotovi. Kada otkrijete koliko su vaša djeca oduševljena polpetama od tikvica ne sumnjamo da će se na vašem meniju naći i više puta tjedno.

  Polpete od tikvica mogu biti zaseban obrok ili prilog glavnom jelu Polpete od tikvica mogu biti zaseban obrok ili prilog glavnom jelu Foto: Getty Images

Sastojci:

700 g tikvica
1 češanj češnjaka
1 luk
100 g krušnih mrvica
100 g ribanog sira
2 jaja
sjeckani peršin, sol, papar

 

 

 

Priprema:

Tikvicama ogulite koru i potom ih posoljene naribajte u kuhinjsku krpu. Nakon pola sata ocijedite višak tekućine. Kratko dinstajte luk i češnjak. Nakon što se ohladi, pomiješajte sve zajedno sa začinima. Oblikujte polpete i uvaljajte ih u jaje i krušne mrvice te pecite na malo ulja.

 

 

 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Electrolux po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju