Iako su sunčane naočale nekim celebovima zaštitni znak, s dolaskom toplog vremena poznate dame ne izlaze bez njih jer su svjesne štetnosti UV zraka. One su ipak prije svega modni dodatak pa su posebno oprezne prilikom odabira okvira

Ukoliko ste dočekali proljeće bez sunčanih naočala vrijeme je za šoping. Bez naočale sa zaštitom nemojte ni razmišljati o izlasku iz kuće jer štetne ultraljubičaste zrake mogu uzrokovati probleme.

Naočale s tamnijim staklima smanjuju refleksiju i odsjaj te propuštaju manje UV zraka od onih sa svjetlijim staklima pa je to dobro imati na umu ukoliko kupujete novi model.

UVA zrake su štetne tijekom cijelog dana, no najjače su ujutro i poslijepodne, a prodiru do oka i mogu oštetiti mrežnicu. Od štetnijih UVB zraka oči je potrebno zaštiti u razdoblju od 11 do 15 sati. One mogu oštetiti vanjske dijelove oka te rožnicu i leće.

Naočale s tamnijim staklima smanjuju refleksiju i odsjaj te propuštaju manje UV zraka

Jednako tako važna stvar je i udobnost modela koji ćete nositi tijekom dana, isprobajte ih, provjerite kako vam sjedaju na nos, magle li se i prekrivaju li vam oči u potpunosti. Provjerite i sadrže li oznaku CE, što znači da su stakla proizvedena u skladu s europskim standardima za UV zaštitu.

Holivudske ljepotice koje sunčane naočale tijekom tmurnih dana nose kako bi se zaštitile od znatiželjnika, u proljeće ulaze s novim modelima kako bi se zaštitile od sunca.

Kate Beckinsale i Kim Kardashian nose velike i elegantne modele koje prekrivaju lice. Glumica Jessica Alba nosi model s nešto svjetlijim staklima pa zbog toga često ima pogled uprt u pod.

Reese Witherspoon i Katy Perry vjerne su mačkastom modelu i dok Reese voli klasiku, otkačena Katy odabrala je model tamnih okvira s bijelim detaljem.

Iza tamnih stakala skrivaju se i Jelena Popović Volarić, Nina Morić i Vlatka Pokos, a velika ljubiteljica sunčanih naočala je i Nikolina Pišek.

Cure znaju da dobre naočale štite oči i smanjuju pojavu bora uzrokovanih izlaganju štetnim sunčevim zrakama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju