Zloćudni tumor dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena, a u Hrvatskoj svaka 11. žena oboli od te vrste raka. Promjene koje donosi ta bolesti često su teške za podnijeti te je pacijenticama potrebna potpora rodbine i prijatelja te stručnjaka

Vjerovali ili ne i riječi liječe

Udruga 'SVE za NJU!' uskoro će u Zagrebu otvoriti Centar za pružanje psihološke pomoći ženama oboljelima od raka. Cilj je Udruge u okviru takvog Centra organizirati pružanje sustavne psihološke pomoći, kao oblik potpore ženama od časa dijagnoze, tijekom liječenja, kao i u fazi rehabilitacije, a posebno treba dati jaku psihološku potporu ženama s višestrukim recidivom bolesti, koje se ponekad liječe i više od 10 godina.

U tom smislu Udruga će nastojati da taj Centar zaživi kao jaki psihoonkološki Centar specijaliziran za davanje informacijske, psihološke i logističke pomoći ženama oboljelima od raka i dojke, ali i drugih oblika, kao i njihovim obiteljima.

Kolika je važnost tog Centra dovoljno govori činjenica da trećina pacijentica nakon kliničkog liječenja zapada u teži oblik depresije ili anksioznih poremećaja, a čak i do godinu dana nakon liječenja takve poremećaje ima svaka žena koja je bila na operaciji.

>> Prevencijom spriječite rak dojke

Svrha uspostavljanja Centra je da žene dok se liječe, ali i kasnije na jednom mjestu mogu pronaći savjete i podršku kako stručnjaka psihologa tako i pacijentica koje su i same liječene od raka.

Program Centra odvijat će se u obliku grupnih terapijskih radionica, a po potrebi i individualnih savjetovanja pacijentica u dogovoru sa stručnjacima psihijatrima i psiholozima.

Obzirom da Centar treba u cijelosti urediti, udruga 'SVE za NJU!' pokrenula je akciju 'I riječi liječe' koja ima za cilj prikupljanje novca za obnovu Centra. Taj projekt podržale su brojne tvrtke i individualci svojim doprinosom, a glavni partner je Zagrebačka banka, koja je svoju ovogodišnju 'Donaciju godine' usmjerila upravo toj akciji dajući 300.000 kuna.

Dodatno, građani mogu podržati akciju uplatama na žiro-račun u Zagrebačkoj banci 2360000-1102016768 koji je oslobođen naknada ili donirati putem telefonskog broja 060 9008 (cijena poziva je 5 kuna plus PDV).
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju