Noge u visokim štiklama počinju boljeti nakon jednog sata, 6 minuta i 48 sekundi. Do tog je rezultata stiglo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji u koje je bilo uključeno 2,000 ispitanica. Njih 20 posto se s bolovima i prvim znakovima neudobnosti susreću već nakon 10 minuta, dovoljnih za nastanak žuljeva i otvrdnjavanje kože

U istraživanu provedenom u Velikoj Britaniji žene su iskreno odgovarale na pitanja o štiklama te tegobama koje one uzrokuju. Dobivene brojke potvrdile su kako se sve žene susreću s bolovima, najhrabrije nakon jednog sata, 6 minuta i 48 sekundi, a njih 20 posto već nakon 10 minuta.

'Uopće nema sumnje da se žene zbog nošenja visokih potpetica suočavaju s rizikom od trajnih ozljeda. Ako bi ih se pitalo žele li moderne štikle ili zdrava stopala, većina će ih se odlučiti za prvi izbor.

Svaka štikla viša od 5 centimetara predstavlja opasnost za zdravlje

Što je štikla viša, veći je nagib tijela prema naprijed zbog čega se žene moraju naginjati u suprotnom smjetu kako bi nadoknadile neprirodni položaj tijela. Zbog toga kukovi nisu u ravnini što stvara teret na kralježnicu.

>> 3 najnezdravija modela cipela koje uporno nosimo

Osim toga, visoke štikle guraju stopalo prema naprijed stišćući prste i uzrokujući otvrdnjavanje kože, urasle nokte i žuljeve' kratki je opis učinka štikli na zdravlje stopala i tijela koji je iznio voditelj studija, ortoped Mike O'Neill.

>> Uklonite tvrdu kožu sa stopala uz 3 jeftina pripravka

'Svaka potpetica viša od 5 centimetara predstavlja opasnost za zdravlje. Žene koje žele biti više trebale bi nositi platforme, čiji je loši utjecaj na stopala puno manji nego što ih imaju štikle' ističe O'Neill.

Najčešće ozljede stopala zbog nošenja previsokih potpetica:

1. Žuljevi 55 posto
2. Ispucane pete 45 posto
3. Kurje oči 28 posto
4. Tvrda koža 24 posto
5. Urasli nokat 20 posto
6. Atletsko stopalo 20 posto
7. Čukalj ('divlja kost') 13 posto
8. Problemi sa zglobovima 11 posto
9. Artritis 9 posto
10. Problemi s mišićima 8 posto

Ako se ne želite odreći svojih omiljenih štikli, barem u posebnim prilikama, donosimo vam nekoliko vježbi koje će ublažiti bol u listovima i stopalima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju