Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

5 loših dueta namirnica koji uzrokuju nadutost

07-03-2014 Piše Zadovoljna
komentari

Nadutost, grčevi i lijena crijeva probavne su smetnje koje brojnima uzrokuju muke pogotovo nakon obroka. Problem je naime u lošim kombinacijama namirnica zbog kojih probavni sustav pati i ne obavlja svoje primarne funkcije varenja i apsorpcije unešene hrane. Kako bi probavu doveli u red naučite kojih 5 dueta namirnica nikako ne biste trebali spajati na tanjuru



1. Ugljikohidrati i povrće s velikim udjelom kiselosti
Namirnice bogate ugljikohidratima i namirnice koje sadrže velike količine kiselina ne bi se trebale konzumirati u duetu. Naime, enzim ptijalin koji djeluje u ustima, aktivan je samo u malom lužnatom mediju, a njegovo djelovanje umanjuju i minimalne koncentracije kiseline.

Primjerice rajčice ne biste trebali kombinirati s namirnicama bogatim škrobom, jer kiseline iz rajčice sprječavaju razgradnju ugljikohidrata i potiču proces fermentacije. Rajčice i ostalo povrće s velikom udjelom kiselosti u kombinaciji s mesom i lisnatim povrćem lakše su probavljivi. Kako bi izbjegli nadutost izbjegavajte piti dok jedete, preporuča se naime za gutljajima posegnuti pola sata prije jela i najmanje sat vremena nakon jela

U trendu Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

2. Proteini i ugljikohidrati
Namirnice bogate šećerom usporavaju lučenje želučanih sokova čime se usporava probava, stoga se na tanjuru ne bi trebali naći meso, jaja, u duetu s bijelim kruhom, žitaricama i slatkim voćem. U ovom slučaju dolazi do poremećaja probave, fermentacije i truljenja hrane u probavnom traktu.

Rješenje su kombinacije mesa i primjerice povrća, ili ugljikohidrata i povrća.

3. Mliječni proizvodi i voće
Frape je brojnima omiljeni međuobrok, no kombinacija proteina životinjskog podrijetla iz mliječnih proizvoda i voća stvara zastoj u probavi.

Mlijeko se ne probavlja u želucu već u dvanaesniku, stoga prisutnost mlijeka i voća ne rezultira lučenjem probavnih sokova što dovodi do kiselosti i fermentacije u probavnom traktu.

4. Hrana i piće
Velike količine tekućine uz obrok razrjeđuju probavne enzime i ometaju probavni proces. Kako bi izbjegli napuhavanja preporuča se za gutljajima posegnuti pola sata prije jela i najmanje sat vremena nakon jela, što će osigurati normalan rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hrane.

5. Voće i ugljikohidrati
Brojnima je omiljeni brzi doručak smjesa sušenog voća i žitarica, što je itekako zdrav početak dana no njegova mana je loš utjecaj na želudac u kojem dolazi do smanjenog lučenja probavnih sokova.
Naime voće se probavlja mnogo brže negoli ugljikohidrati, koji u ovom duetu ostaju  nerazgrađeni napuhujući crijeva.

Voće se preporuča konzumirati samo i to najbolje na prazan želudac, a sat vremena poslije obroka sa svježim voćem bilo bi idealno posegnuti za primjerice energetskim pločicama.
 

Pročitaj još
Pročitaj još