Nadutost, grčevi i lijena crijeva probavne su smetnje koje brojnima uzrokuju muke pogotovo nakon obroka. Problem je naime u lošim kombinacijama namirnica zbog kojih probavni sustav pati i ne obavlja svoje primarne funkcije varenja i apsorpcije unešene hrane. Kako bi probavu doveli u red naučite kojih 5 dueta namirnica nikako ne biste trebali spajati na tanjuru1. Ugljikohidrati i povrće s velikim udjelom kiselosti
Namirnice bogate ugljikohidratima i namirnice koje sadrže velike količine kiselina ne bi se trebale konzumirati u duetu. Naime, enzim ptijalin koji djeluje u ustima, aktivan je samo u malom lužnatom mediju, a njegovo djelovanje umanjuju i minimalne koncentracije kiseline.

Primjerice rajčice ne biste trebali kombinirati s namirnicama bogatim škrobom, jer kiseline iz rajčice sprječavaju razgradnju ugljikohidrata i potiču proces fermentacije. Rajčice i ostalo povrće s velikom udjelom kiselosti u kombinaciji s mesom i lisnatim povrćem lakše su probavljivi.

Kako bi izbjegli nadutost izbjegavajte piti dok jedete, preporuča se naime za gutljajima posegnuti pola sata prije jela i najmanje sat vremena nakon jela

2. Proteini i ugljikohidrati
Namirnice bogate šećerom usporavaju lučenje želučanih sokova čime se usporava probava, stoga se na tanjuru ne bi trebali naći meso, jaja, u duetu s bijelim kruhom, žitaricama i slatkim voćem. U ovom slučaju dolazi do poremećaja probave, fermentacije i truljenja hrane u probavnom traktu.

Rješenje su kombinacije mesa i primjerice povrća, ili ugljikohidrata i povrća.

3. Mliječni proizvodi i voće
Frape je brojnima omiljeni međuobrok, no kombinacija proteina životinjskog podrijetla iz mliječnih proizvoda i voća stvara zastoj u probavi.

Mlijeko se ne probavlja u želucu već u dvanaesniku, stoga prisutnost mlijeka i voća ne rezultira lučenjem probavnih sokova što dovodi do kiselosti i fermentacije u probavnom traktu.

4. Hrana i piće
Velike količine tekućine uz obrok razrjeđuju probavne enzime i ometaju probavni proces. Kako bi izbjegli napuhavanja preporuča se za gutljajima posegnuti pola sata prije jela i najmanje sat vremena nakon jela, što će osigurati normalan rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hrane.

5. Voće i ugljikohidrati
Brojnima je omiljeni brzi doručak smjesa sušenog voća i žitarica, što je itekako zdrav početak dana no njegova mana je loš utjecaj na želudac u kojem dolazi do smanjenog lučenja probavnih sokova.
Naime voće se probavlja mnogo brže negoli ugljikohidrati, koji u ovom duetu ostaju  nerazgrađeni napuhujući crijeva.

Voće se preporuča konzumirati samo i to najbolje na prazan želudac, a sat vremena poslije obroka sa svježim voćem bilo bi idealno posegnuti za primjerice energetskim pločicama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju