Eterična ulja su saveznici u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba, uz pravilnu primjenu povoljno djeluju na simptome prehlade, na opuštanje mišića, smanjenju mučnina, ublažavanje napetosti. No njihovo djelovanje umanjuju loše kopije, tj. sadržaji koji nas umjetnim bojama i mirisima lako mogu zavarati. Donoimo 5 načina kako prepoznati lažno eterično ulje

Prepoznavanje pravog eteričnog ulja koje je sto posto čisto bez  umjetnih bojila i mirisa postala je prava alutrija. Naime gotovo da nema trgovine bez police sa sitnim bočicama primamljivih mirisa povoljnih cijena što definitivno nije garancija prave kvalitete.

Naime često se događa da proizvođači u namjeri velikih zarada male količine pravog ulja miješaju s s jeftinijim vrstama običnih ulja, još gora zamka je dodavanje umjetnih mirisa i bojila u primjerice ulje od oraha i badema i prodaja pod lažnom etiketom.

Kako bi izbjegli podvale donosimo pravila uz koja ćete lakše prepoznati razlijkovati lažna od pravih kvalitetnih eteričnih ulja.

Kemijski spojevi u eteričnim uljima postaju nestabilni ukoliko su pohranjeni u plastičnu ambalažu, bočica s pravim kvalitetnim sadržajem uvijek mora biti u tamnoj staklenoj biočici

1. Deklaracija, etiketa na poleđini bočice mora sadržavati podatke o načinu uzgoja, načinu dobivanja, zemlji uzgoja, latinski naziv biljke te oznaku koja predstavlja čisto, prirodno eterično ulje.

2. Kemijski spojevi u eteričnim uljima postaju nestabilni ukoliko su pohranjeni u plastičnu ambalažu, bočica s pravim kvalitetnim sadržajem uvijek mora biti u tamnoj staklenoj biočici. U protivnom ulje je lažno.

3. Cijena je kada su eterična ulja dobar pokazatelj kvalitete, prepoznat ćete varku ukoliko se na polici s povoljnijim iznosima bočica nalaze ulja ruže ili matičnjaka. Naime tu je riječ o skupim uljima za čiju proizvodnju je primjerice litre matičnjaka potrebno destilirati i obraditi šest tona svježe biljke.

4. Sastav pravog eteričnog ulja nije masan pa je jedna od provjera koju možete napraviti da kapljicu polijete po papiru, ukoliko je ostala masna mrlja ulje nije kvalitetno. Prava ulja brzo isparavaju na zraku, topiva su u biljnim uljima, mastima, vosku, alkoholu i donekle u octu. Eterična ulja za razliku od biljnih nisu masna njihov sastav čini smjesa hlapljivih spojeva.

5. Posebnu pozornost prilikom iščitavanja  sastava treba obratiti na naziv biljke, on u većini slučajeva sadrži dva imena jer razne vrste biljki daju eterična ulja potpuno različitog sastava. Primjerice postoji eukaliptus radiata, ulje eukaliptusa namijenjeno za liječenje dišnih puteva dok je ulje iste biljke, limunski eukaliptus djeluje kao anelgetik i ima odlična anticelulitna svojstva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju