1. Korica limuna
Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, točnije njezina bijela opna ili kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma. Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta i potom iscijedite malo limunova soka. Za čišćenje tijela preporuča se piti tijekom tjedan dana svako jutro natašte.
2. Kora luka i češnjaka
Brojne vladarice masjtorija u kuhinji priznat će da najčešće korišteno povrće u gotovo svim jelima čiste od kore ne znajući za njene blagodati. Naime tanka ljuska koja štiti plod češnjaka i luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažaa antioksidativan i protuupalan učinak na organizam. Najbolji način za iskoristiti sve blagodati kore je da je kuhate u juhama i varivima, prije serviranja jednostavno koru uklonite iz jela.
Tanka ljuska koja štiti plod češnjaka i luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažan antioksidativan i protuupalan učinak na organizam
3. Listići celera
Jedna od najzdravijih povrtnica u svojim listovima naime krije pravu riznica zdravlja, naime listovi celera sadrže obilje vitamina C i do pet puta veću količinu kalcija i magnezija negoli sama stabljika. Listove možete kuhati u juhama, varivima, dodati ih u salate i umake.
4. Kora kivija
Nimalo primamljiva ali zdravija čak i od samog sočnog sadržaja, kora kivija se preporuča konzumirati. Ona naime sadrži do tri puta više antioksidansa od pulpe, te antialergijska svojstva. S obzirom da dlakava površina nimalo ne mami na konzumaciju najbolje je dodati u guste sokove od voća i povrća.
5. Stabljika brokule
Tvrda i kvrgava stabljika brokule obično završi odbačena što je velika greška jer obiluje vlaknima. Stoga kod pripreme brokule u vodu prvo stavite narezanu stabljiku, pustite da prokuha i dodajte ostatak brokule. Osim toga kako je svježe i najzdravije stabljiku naribajte ili narežite na tanke kolutiće i ubacite u sendvić ili salatu, malo limuna i maslinovog ulja neutralizirat će papren okus.
Savjet: Korištenje kore luka, češnjaka, kivija limuna preporuča se jedino u slučaju kada namirnica sadrži etiketu eko.