Prvo i osnovno pravilo koje garantira blistav i lijep osmijeh je pravilna higijena usne šupljine pri čemu se podrazumijeva redovito pranje zubi. No ukoliko se četkanja nakon svakog obroka i pridržavate ono nema nikakav učinak kršite li osnovna pravila o njezi zuba. Naime svi smo skloni, ponajviše zbog navike raditi 5 greški koje nam remete sjajan efekt zubića

1. Korištenje pretvrdih četkica
Korijen zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od cakline, a tvrde četkice, točnije vlakna mogu iritirati desni, što povećava osjetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima. Kako bi spriječili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice s tankim, mekanim a gustim vlaknima.

2. Prejak pritisak četkicom
Uvijena vlakna četkice tijekom pranja najbolji su dokaz kako ste s pritiskom po zubima pretjerali. Posljedice takvog pranja su preosjetljivost i povlačenje desni. Naslage će naime s lakoćom ukloniti pravilno kružno pranje zubi jer iako ljepljive naslage na zubima nisu tvrdokorne.

Tvrde četkice, točnije vlakna mogu iritirati desni, što povećava osjetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima



3. Kršenje dvominutnog pravila o pranju
Čak 90 posto odraslih osoba potroši manje od minute za osnovnu higijenu zubi što nije, naglašavaju stomatolozi, dovoljno niti za prodiranje do prvog sloja naslaga. Kako bi si olakšali pridržavanje dvominutnog pravila zamislite usnu šupljinu podijeljenu na 4 dijela - gore, dolje, lijevo, desno, svakom od njih posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vrijeme teče sporije kad radimo nešto dosadno.

4. Ne obraćamo pažnju na jezik
Ne zaboravite da se na jeziku nakon svakog zalogaja i gutljaja talože naslage čime se stvara podloga za bakterije , a one izazivaju karijes i loš zadah. Stoga prilikom pranja zubi određenu pažnju posvetite jeziku nježnim pokretima četkicom po površini. Barem jednom tjedno direktno na jezik nanesite tanki sloj paste za zube, ostavite pola minute te isperite usta.

5. Četkicu čuvamo zatvorenu u kutiji
Spremanje četkice u plastičnu kutiju inače namijenjenu za držanje u toaletnoj torbici prilikom odlaska na put najgore je što možete priuštiti svojoj usnoj šupljini i zubima. Naime iako smo mišljenja kako će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba događa se upravo suprotno, jer vlažno područje pogoduje razmnožavanju bakterija koje se upravo nakon pranja nalaze kao ostaci od prljavština na četkici.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju