Situacije u kojima prijateljice ili kolegice razmjenjuju ruž za usne, grickalicu za nokte ili kremu za ruke svakodnevna su stvar ženske kolegijalnosti. No brojna istraživanja pokazala su kako nas bezazlena razmjena osobnih predmeta može stajati alergijske reakcije, virusne upale ili pak kožne bolesti, zbog čega neke predmete nije preporučljivo 'šerati'


1. Grickalica za nokte

Jedan od osnovnih alata za održavanje noktiju je grickalica koja se među ženama dijeli bez imalo suzdržavanja. No nitko nije svjestan kako se na njezinim utorima bakterije nagomilavaju munjevitom brzinom, ostaci kožice, prljavštine i često krvi u dodiru s vlagom postaju izvor prenošenja virusa i bakterija.

Krema za ruke na otvoru tube sadrži gomilu bakterija zbog čega se ne preporuča dijeliti

>>Znate li koji je najprljaviji ženski fetiš?

2. Kozmetika
Maskara, četkice za nanošenje rumenila i pudera, te naravno ruž predmeti su iz kozmetičke torbice koje se ne preporuča dijeliti ni s najboljom prijateljicom. Četkica primjerice upija znoj s površine kože u kojem se nalaze prljavštine koje mogu izazvati alergijske reakcije, ružem se najlakše prenosi virusna upala grla i herpes.

Četkica za nanošene maskare čini se bezazlenom, no stručnjaci tvrde ukoliko ste je koristili za vrijeme konjuktivitisa, na njoj virusi ostaju živima i do dva tjedna, stoga se ne preporuča daljnje korištenje kao ni dijeljenje s drugima.

>>6 najprljavijih mjesta u trgovačkim centrima

3. Naušnice
Omiljen predmet razmjene iz kutije za nakit su između ostalog naušnice koje na sebi sadrže nevjerojatan broj bakterija i ostataka sluzi koju luči koža u otvorenoj rupici. Baš zbog toga njihova razmjena se nikako ne preporuča prije negoli metalna igla pomoću koje se naušnice fiksiraju na uho ne prođe kroz dezinfekcijski proces.

Veliko 'ne' među stvarima koje nije poželjno dijeliti s drugima definitivno je dezodorans

4. Krema za ruke
Predmet koji srdačno ne samo dijelimo s onim koji nas zatraži nego svesrdno nudimo je krema za ruke. Naime njegovateljica najizloženijeg dijela tijela na svojoj ambalaži, tj. otvoru sadrži neočekivanu količinu prljavštine.

Naime prije negoli kremu nanesemo na ruke nužno je pranje što često zanemarujemo, a potez kojim izlazak kreme iz tube zaustavljamo obrisom kože način je prenošenja bakterija i virusa.

5. Dezodorans
Veliko 'ne' među stvarima koje nije poželjno dijeliti s drugima definitivno je dezodorans, posebice roll-on koji osim traga koji ostavlja na koži neizbježno ostavlja i kapljice znoja prepune gljivica i bakterija.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju