Metabolizam često sami usporavamo svakodnevnim navikama koje ga provociraju i uspavljuju, a za kaznu on zamrzava kazaljku na vagi ili je čak povećava. Kako bi 'motor' svog tijela potaknuli da povuče s lakoćom u petoj brzini potrebno se pridržavati jednostavnih zakona

Mini obrok
Ukoliko par sati nakon ručka osjetite glad nikako je ne biste trebali ignorirati, jer ukoliko to učinite i čuvate se tek za večeru past ćetre u napast da pojedete dvostruko veću količinu hrane negoli vam je zaista potrebna. Stoga osluškujte tijelo, točnije želudac i prilikom gladi pojedite mali obrok koji će čudo učiniti za metabolizam. Pazite pri tomu da birate isključivo zdravu kombinaciju poput jogurta i svježeg voća.

Smijeh
Ma koliko god zvučalo banalno smijeh je okidač za ubrzavanje metabolizma, jer razbuđuje svaku stanicu u tijelu. Dok se smijete u vašem tijelu nivo energije povećava se za 20 posto, kao i broj otkucaja srca, a tijekom 10 minuta smijeha čak 10 do 40 kalorija nestaje iz tijela.

Losos i srdela trebali bi se barem dva puta tjedno naći na vašem tanjuru jer kontroliraju hormon leptin zadužen za ubrzanje metabolizma

Morski plodovi na tanjuru
Salate su idealan izbor za obrok zbog neophodne količine vlakana i hranjivih sastojaka, a dodatak primjerice lososa ili srdele poboljšava rad metabolizma. Ove dvije vladarice morskih menija bogate su proteinima, a pogotovo zdravim omega 3 masnim kiselinama koje kontroliraju hormon leptin zadužen za ubrzanje metabolizma.

Usporena konzumacija hrane
Brzo jedenje 'poništava' metabolizam i centar u mozgu koji tijelu javlja da je ono sito, a živci šalju mozgu signale da se želudac širi i potrebno mu je još hrane. U isto vrijeme hormon grelin, koji se proizvodi u želucu dok smo gladni, šalje poruku mozgu da smo siti tek oko 20 minuta nakon početka jela. Kako bi postigli ravnotežu i spriječili sebe u prejedanju stručnjaci savjetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu, na ovaj način metabolizam će raditi brže.

Zeleni čaj
Dobro poznati zeleni čaj još uvijek drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma i to zahvaljujući obilju antioksidansa koje sadrži. Uz redovito vježbanje i konzumiranje najmanje dvije šalice zelenog čaja dnevno ne samo da tijelo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća u predjelu trbuha smanjuje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju