Vijest koja je barem na jedan dan u drugi plan stavila svjetske recesijske probleme te političke trzavice svakako je Angelina Jolie i njezino otvoreno priznanje, nevezano za holivudske uloge i crvene tepihe. Glumica se preventivno podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi smanjila mogućnost pojave raka dojke od kojeg je njezina majka preminula u 56. godini života. O kakvom je zahvatu riječ i u kojoj mjeri pomaže ženama u prevenciji ove najčešće kancerogene bolesti kod žena u Hrvatskoj, otkrivamo uz pomoć općeg i plastičnog kirurga Dinka Bagatina

Nakon dijagnosticiranja pozitivnog gena BRCA 1, koji kod žena povećava rizik od oboljenja raka dojke i raka jajnika, Angelina Jolie se odlučila podvrgnuti postupku odstranjenja obje dojke čime se smanjuje rizik do razvoja bolesti.

'Htjela sam napisati ovo kako bih poručila drugim ženama kako odluka nije bila laka. Ali ja sam sretna što sam to napravila.

Šanse za razvojem raka dojke pala su mi sa 87 na manje od 5 posto' napisala je glumica u kolumni za New York Post u kojoj je otkrila razloge ovog drastičnog pothvata.

'Preventivno uklanjanje dojki u svrhu sprečavanja bolesti zove se profilaktička mastektomija i ukoliko je tkivo dojki uklonjeno u potpunosti, nema mogućnosti pojave karcinoma. Takva operacija traje između 4 i 6 sati, dok je za oporavak potrebno između 2 do 4 tjedna' pojašnjava opći i plastični kirurg, Dinko Bagatin iz Poliklinke Bagatin.

Što mislite o preventivnoj dvostrukoj mastektomiji Angeline Jolie?

glasova:

Poznata glumica se na ovakav drastičan korak odlučila zbog obiteljske anamneze koja bilježi rizične faktore, naime njezina majka Marcheline je u 56. godini umrla od posljedica raka jajnika.

Nakon dijagnosticiranja pozitivnog gena BRCA 1, koji povećava rizik od oboljenja raka dojke i raka jajnika, Angelina Jolie se odlučila preventivno ukloniti dojke

'Ukoliko je kod žene dijagnosticiran pozitivan gen BRCA 1 odnosno BRCA 2, indicirana je obostrana mastektomija, odnosno uklanjanje obje dojke u cijelosti.

U Hrvatskoj se oba gena mogu otkriti genetskom analizom na institutu Ruđer Bošković. Šanse za oboljenje od karcinoma kod nositelja ovih gena su do 80 posto tijekom života i to je glavni razlog zašto je potreban ovako radikalan pristup. Ukoliko se tkivo dojki u potpunosti ukloni, nema mogućnosti razvoja karcinoma' ističe dr. Bagatin.

Za genetsku analizu u institutu Ruđer Bošković čeka se mjesec do dva, a cijena analize iznosi 8.800 kuna.

>>Prevencijom spriječite rak dojke

>>Hrabre heroine koje su pobijedile rak dojke

Na pitanje je li ovaj postupak ipak predrastičan u službi spriječavanja malignih bolesti dr. Bagatin odgovara:

'Ovaj korak ipak nije predrastičan iz razloga što se na ovaj način spriječava skoro siguran nastanak karcinoma kod ovih žena i omogučava im se da žive normalnim životom bez opterećenja razvoja karcinoma dojke. Ono sto je bitno je da se u istom zahvatu napravi i rekonstrukcija obje dojke tako da žene imaju i dalje jednu od svojih glavnih sekundarnih spolnih osobina'.

>> 'Sada je Angelina Jolie zaista najljepša žena na svijetu'

>> Pročitajte potresno pismo Angeline Jolie

Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva 2.400 žena, a čak ih se 900 ne uspije oduprijeti ovoj najčešćoj kancerogenoj bolesti od koje obolijevaju žene u Hrvatskoj.

Kako bi se smanjila crna statistika te preventivne bolesti potrebno je jednom mjesečno napraviti samopregled dojki, jednom godišnje obaviti kontrolu (palpacijski pregled kirurga ili ginekologa) te ultrazvuk dojke i to do 35. godine života nakon koje je nužna i mamografija.

Žene s obiteljskom predispozicijom, odnosno ako je bilo oboljenja kod bližih članova obitelji prije 50- te godine, imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od karcinoma, kao i da imaju pozitivne gene BRCA 1 i BRCA 2 zbog čega ultrazvučni pregled moraju obaviti dva puta godišnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju