Kalup za tortu od 22 ili 24 cm.
Baza ili kora
1 šalica indijskih oraščića
1/2 šalice oraha ili drugih orašida
1/2 šalice namočenih datulja bez koštice
1/4 šalice kokosovog brašna
1-2 žlice kakao ili kokosovog otopljenog maslaca
1 žlica limunovog soka
dosladiti sa 1-2 žlice meda ili agave sirupa
malo burbon vanilije u prahu
prstohvat soli
Krema
2 1/2 do 3 šalice indijskih oraščića ( prethodno namočenih 2-4 sata )
3/4 šalice limunovog soka
3/4 šalice otopljenog kokosovog maslaca
1 šalica agave ili 1/2 šalice bagremovog meda
1 žlica burbon vanilije u prahu
2-3 žlice kokosovog mlijeka
Nadjev
2 šalice smrznutih jagoda
1/2 šalice datulja bez koštica
1 šalica narezanih svežih jagoda i 1 šalica svježih, cijelih jagoda za posluživanje
1. Stavite papir za pečenje u kalup za tortu. Sve sastojke osim datulja izmješajte u multipraktiku, dok ne poprime granulastu konzistenciju. Zatim dodajte datulje i izmiksajte dok se sastojci ne sljube. Smjesu prenesite u kalup, utisnite žlicom i poravnajte. Stavite u frizer ili u hladnjak dok ne dovršite kremu.
2. Pripremite kremu tako da u blenderu pomiješate sve sastojke za kremu dok smjesa ne postane glatka. Ako je potrebno, dodajte malo bademovog mlijeka da biste lakše izmiksali kremu. Kremu stavite na koru, poravnajte i vratite u frizer ili hladnjak.
3. Nadjev dovršite tako da u isprani blender dodate smrznute jagode i datulje i smiksate u glatku kremu. Rasporedite dobivenu smjesu po kremi i vratite u frizer na 4h ili preko noći.
4. Servirajte tortu nakon što odstoji na sobnoj temperaturi 10-15 minuta. Prethodno je ukrasite preostalim jagodama. Nakon što odstranite rub kalupa, najbolje je rezati tortu oštrim nožem namočenim u toplu vodu.
Ostatak torte vratite u hladnjak do novog posluživanja.
Ukoliko ste ljubiteljica svih vrsta deserata i kolača ne propustite festival 'Slatki gušti' koji se održava do srijede, 4. lipnja u zagrebačkom parku Zrinjevac. Festival se zatvara u srijedu kada će se raditi najveća tortu u Hrvatskoj koja će težiti pola tone. Posjetitelji će moći sudjelovati u ukrašavanju torte te na kraju ju i degustirati.