Mince pita - tradicionalna britanska pita sa suhim voćem
Sastojci za tijesto (dovoljno za jedan veliki tart i nekoliko malih):
- 300 g oštrog brašna
- 150g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- malo hladnog mlijeka ili vode ( za umijesiti tijesto )
Priprema:
U zdjelu stavite brašno i šećer, dodajte maslac narezan na kockice i utrljajte ga prstima u brašno. Trljajte dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama (ovo možete i u multipraktiku ako ga imate ). Dodajte žumanjke i malo hladnog mlijeka ili vode i umijesite tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu i spljoštite u disk pa omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 20 min.
Sastojci za nadjev:
- 100 ml soka od jabuke
- 55 g maslaca
- 2 jabuke
- 180 g grožđica (pola običnih, pola zlatnih ako možete nabaviti)
- 70 g suhih ribizla
- 175 g suhih brusnica
- 100 g suhih smokava
- 120 g kandirane korice naranče i limuna
- sok i korica 1 limuna i naranče
- 140 g smeđeg šećera
- 80 ml ruma ili konjaka
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice đumbira malo klinčića dobar prstohvat soli
Priprema:
Nasjeckajte suho voće. Pomiješajte sve sastojke osim ruma ili konjaka i stavite kuhati na srednje jaku vatru dok se ne sjedini i tekućina ne ispari. Dodajte rum ili konjak i ostavite da se ohladi. Najbolje bi bilo da prenoći u hladnjaku prije korištenja.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Polovicu tijesta razvaljajte i prebacite pomoću valjka u kalup za tart koji ste prethodno premazali maslacem. Lagano utisnite tijesto na kalup i uz rubove. Stavite punjenje koje ste prethodno pripremili.
Razvaljajte drugu polovicu tijesta i izrežite trakice, pa ih posložite preko nadjeva kao ogradicu ili izrežite tijesto rezačem za kekse u obliku zvjezdica pa ih posložite preko nadjeva. Pecite 45min, ili dok rubovi ne poprime zlatnu boju. Posipajte šećerom u prahu.
Savjeti:
1. Suho voće iz recepta po želji možete zamijeniti onim koje imate pri ruci poput datulje, suhe šljive ili marelice.
2. Želite li verziju bez alkohola povećajte količinu soka od jabuke ili dodajte svježe cijeđeni sok od naranče.
3. Ovaj nadjev je najbolje pripremiti unaprijed, da se okusi prožmu. U steriliziranoj staklenci možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.
Ukoliko ste u potrazi za novim slatkim izazovima u kuhinji potražite ih na blogu M's Bakery.