Sastojci za cupcake:
1/4 šalice brašna (velika šalica od 2 dl)
1/4 šalice smeđeg šećera (velika šalica od 2 dl)
2 žlice kakaa u prahu (gorkog)
1 prstohvat soli
2 žlice biljnog ulja
2 žlice mlijeka, kave ili vode
2 žlice nasjeckane tamne čokolade, lješnjaka ili badema
>> Mljac! Čokoladna torta stvorena za početnike
Priprema za cupcake:
1. U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, kakao, sol) tako da razbijete sve grudice.
2. U drugoj posudici pomiješajte mlijeko i ulje te ga počnite lagano dodavati u suhe sastojke miješajući s kuhačom ili žlicom.
3. Kada se sve pretvori u gustu, kremastu smjesu ubacite nasjeckanu čokoladu ili koštunjičavo voće, sve dobro izmiješajte i prelijte u posudice za pečenje ili šalice za kavu.Recept za najfiniji čokoladni cupcake preporuča i nasjeckane lješnjake i bademe
4. Šalice stavite u mikrovalnu pećnicu i pecite na najjačoj temperaturi 60 sekundi.
5. Nakon 30 sekundi pečenja provjerite kakvo je stanje jer mikrovalne pećnice se razlikuju. Kolač je gotov kada je na dodir elastičan poput gume i ljepljiv.
Savjet:
- kolač mora ostati mekan i sočan
- nemojte čekati da se u kolač potpunosti stvrdne jer će biti suh
- Ako je nakon 60 sekundi još uvijek premekan namjestite mikrovalnu na još 30 sekundi.
- poslužite ga toplog s kuglicom sladoleda, šlagom ili ga prelijte otopljenom čokoladom