Dijeta javorovim sirupom poznata je kao dijeta velikog čišćenja koja organizam oslobađa od nakupljenih toksina kojih se naš prirodno oformljen sustav ne može sam riješiti. U prednosti uvjerila se i naša manekenka Iva Jerković, koja je izgubila čak 10 kilograma

Dijeta javorovim sirupom svoju popularnost stekla je zbog detoksikacijskog učinka koji ima na organizam, a u čije prednosti se uvjerila i naša poznata manekenka Iva Jerković.
Preporuke prijatelja navele su je da svoje tijelo izloži dijeti uz koju je smršavjela 10 kilograma, ali i nakon koje se, kako je istaknula, osjećala zdravije i poletnije.

Iako nije pobornica dijeta nego zdravog načina života koji uključuje zdravu prehranu i puno kretanja uz neizostavno bavljenje sportom Iva ponukana vlastitim iskustvom rado preporuča detoksikacijski režim javorove dijete.

Javorova dijeta provodi se unutar pet dana tijekom kojih se konzumiraju samo tri namirnice



Onečiščavanje je postalo sastavni dio života na koji nitko nije otporan, pa iako je ljudsko tijelo oblikovano tako da čisti samo sebe prirodnim putem od viškova probave i metabolizma, nije opremljeno za borbu s dodatnim otrovima tj. viškovima koji su nastali iz kemijskih konzervansa, pesticida i farmaceutskih lijekova.

>>Dukan dijeta: 4 plusa i 4 nedostatka popularne francuske dijete

Upravo iz ovih razloga nutricionistkinja Marija Andijašević ističe prednosti detoksikacijskog učinka koje dijeta javorovim sirupom ima na naše tijelo, a to su otapanje i izbacivanje nakupljenih toksina, čišćenje probavnog sustava, izbacivanje otpada i otvrdnutih tvari koje se nakupljaju u zglobovima te zdraviji krvotok.

'Detoksikacija ovom dijetom preporuča se jedino uz stručni nadzor liječnika ili nutricionista. Prije provođenja detoksikacije organizam treba postepeno pripremiti na režim konzumacijom laganije hrane što znači da treba izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla, te masnu i prženu hranu', ističe Marija.



NAČIN PROVOĐENJA DIJETE:
Detoksikacija javorovim sirupom se provodi unutar 5 dana tijekom kojih je svaki unos krute hrane zabranjen, a pije se samo sok od tri namirnice.

1. Limun - obiluje C vitaminom i čuva imunitet organizma

2. Javorov sirup - sastoji se od kombinacije dobrih i loših šećera. U samo 100 grama sadrži 64 posto ugljikohidrata, a  vrijednost od 275 kalorija daje energiju organizmu da izdrži kroz dijetu

3. Ljuta crvena papričica ili papar - ubrzavaju metabolizam i trošenje kalorija.

Otapanje i izbacivanje nakupljenih toksina, te čišćenje probavnog sustava prednosti su javorove dijete

DIJETA JAVOROVIM SIRUPOM
Sastojci:
- 2 žličice limunovog soka
- 2 žličice javorovog sirupa ( iz ljekarni)
- 1/10 žličice kajenskog papra ili mljevene ljute paprike
- 2 dcl mlake vode

Priprema:
Sastojke izmiješajte te pijte 6 - 12 čaša dnevno, tj. svaki put kada osjetite glad popijte jednu čašu pripravka.

Budući da ova dijeta ne sadrži konzumaciju krute hrane, vrlo je velika vjerojatnost da će doći do zatvora pa svake večeri treba piti laksativni čaj.

Savjeti nutricionistice:

'Ova dijeta je dealna za vraćanje uravnoteženog rada organizma, jer neuzimanje krute hrane u detoksikaciji daje mogućnost organizmu da se posveti čišćenju jer je, kada normalno jedemo, previše zaokupljen održavanjem stanja', objašnjava Marija

Nutricionistica dodaje kako korištenje lijekova u vrijeme detoksikacije nije preporučeno. Takodjer vježbanje i fizičke aktivnosti u periodu detoksikacije treba svesti na minimum.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju