Iako su namirnice poput mlijeka, prirodnih sokova i suhog voća dobre za naše tijelo, to ne znači da su dobre i za naše zube. Želite li zadržati blistav osmijeh i bijele zube pripazite na tihe opasnosti koje vrebaju iz vaše zdrave smočnice

1. Mlijeko
Mlijeko sadrži puno kalcija i zato je dobro za zdravlje. S druge strane, mliječni šećer uništava caklinu i može izazvati karijes. Upravo bi zbog toga djeca trebala izbjegavati piti mlijeko odmah prije spavanja, a to vrijedi i za odrasle. Nakon čaše mlijeka te prije spavanja obavezno operite zube.

>>7 znakova koji alarmiraju da morate zubaru

2. Limun
Limun je prepun vitamina C, a neki ga koriste i kao pomoć pri izbjeljivanju zubi no takva navika može biti vrlo štetna. Limunska kiselina je vrlo jaka te može oštetiti zubnu caklinu. Ako pri ruci nemate četkicu usnu šupljinu isperite običnom vodom.

Sok od citrusa sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi

3. Sok od naranče
Sok od citrusa kao što je naranča ili grejp sadrži mnogo vitamina, minerala i hranjivih sastojaka no jednako tako sadrži i velike količine šećera i snažnih kiselina koje su neprijatelj naših zubi te mogu izazvati žućkaste mrlje i oštećenja na caklini. Nekoliko gutljaja vode nakon konzumacije ukusnog soka smanjiti će štetan utjecaj na zube.

4. Suho voće
Ukusno suho voće savršen je saveznik kod mršavljenja jer će vas dugo držati sitima, a prepuno je vitamina i minerala. No kada je riječ o zubima ova slatka namirnica njihov je najgori neprijatelj. Osim što je ljepljivo suho voće je prepuno šećera. Ono se lijepi po i između zubi te može izazvati karijes. Jedini način da se riješite ostataka voća po zubima je četkanje.

5. Crno vino
Iako je crno vino dobro za srce i cirkulaciju, njegova kiselina uništava zubnu caklinu. Stručnjaci preporučuju pranje zubi sat vremena nakon ispijanja vina, a ako pri ruci nemate četkicu grgljajte običnu vodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju