Dobra higijena usne šupljine podrazumijeva često četkanje zuba, grgljanje vodicama za ispiranje i čišćenje zubnim koncem. No čak i ako ste redoviti u svim tim stvarima neke navike mogle bi vas spriječiti u blistavom osmijehu. Saznajte kojih se namirnica treba paziti

1. Kofein i tanini
Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kave uzrokuju tamne mrlje na zubima. Osobito je problematičan crni čaj čije se čestice tanina teško riješiti sa zubne cakline. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju – birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom bijelih zubi.

2. Jarka gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će požutjeti vaše zube ako ih često ispijate.

3. Tvrdi slatkiši
Želite li imati bijele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovaki proizvodi su puni šećera koji uništavaju caklinu zuba. No s ozbirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produljujemo štetno djelovanje na usnu šupljinu.

4. Umaci za jela
Žute mrlje na zubima posljedica su i pretjeranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, octa balzamica ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će požutjeti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima s dodatkom curryja i rajčice.

5. Voćne i povrtne boje
Neke vrste povrća i voća poput šipka, cikle i borovnica sadrže mnogo polifenola koje štite tijelo od brojnih bolesti, ali i mijenjaju boju zubi. Dodatnu štetu za caklinu napravit ćete ako odmah nakon konzumacije tih plodova idete oprati zube. Umjesto toga, pričekajte barem pola sata i dopustite da žlijezde slinovnice obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za voljenom četkicom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju