Kuglof je kolač jedinstvenog oblika koji podnosi svakojake začine i sastojke što svakom obožavatelju pripreme slastica omogućava nepregledan broj varijanti na istu temu. Specifična tekstura priskrbila mu je naziv slatkog kruha. A bogatstvo okusa i hranjiva vrijednost, u ovom receptu upotpunjena bundevom, narančom i orašastim plodovima, opravdavaju njegovu namjenu kao cjelovitog jutarnjeg ili večernjeg obroka

Sastojci:

- 180 ml kiselog vrhnja ili jogurta
- 150 ml mlijeka
- sok od jedne naranče
- 400 g očišćene bundeve

Bundeva, naranča i bademi glavni su sastojci recepta za kuglof u svom jesenskom ruhu


- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 15 g praška za pecivo
- 2 žlice kokosa
- sitno ribana korica jedne cijele naranče
- 100 g sjeckane bijele čokolade
- 100 g sjeckanih badema
- đumbir
- cimet

Priprema: 

1. Bundevu skuhajte u vodi da omekša toliko da ju možete vilicom ili mikserom usitniti u pire - dakle, kuhajte, ocijedite višak vode i napravite pire od bundeve. Ostavite ga da se malo ohladi, zatim dodajte vrhnje ili jogurt, mlijeko i narančin sok, sve dobro promiješajte.

2. U posebnoj posudi prosijte brašno, dodajte šećer, prstohvat soli, prašak za pecivo, kokos, narančinu koricu, bijelu čokoladu, bademe te đumbir i cimet u količini koju želite.
 
3.Toj mješavini dodajte mješavinu s bundevom i sve zajedno promiješajte da se u potpunosti sjedine svi mokri i suhi sastojci.
Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 25-30 min u pećnici zagrijanoj na 200°C, a kasnije smanjite na 180°C.

4. Kad je kuglof pečen, ostavite ga u kalupu da se u potpunosti ohladi! Kuglof će biti vrlo mekan i kad je pečen, na dodir će biti pjenast, ali ostavite ga da se ohladi i stisnut će se te ćete ga moći lako izvaditi iz kalupa.

Savjet: Bademe i bijelu čokoladu možete i izostaviti, ili bademe zamijeniti po želji lješnjacima ili orasima.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Sweetheart.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju