Sve su žene svjesne kako su kosa i naš doživljaj ljepote usko povezani. Nismo sretne u dane kada imamo lošu frizuru, tako da možemo li uopće zamisliti što misle i osjećaju žene oboljele od raka dojke koje su tijekom terapije izgubile kosu? Uz pomoć udruge 'Europa donna - Agata' donosimo korisne savjete koji će ženama pomoći prebroditi šok od gubitak kose

Dijagnoza raka dojke nešto je što oboljela žena i njezina obitelj vrlo teško podnose. No osim same borbe sa zloćudnom bolešću koja je često duga i teška, oboljele se žene moraju suočiti i s fizičkim promjenama koje započinju gubitkom kose zbog kemoterapije ili zračenja.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, Zdenka Zlonoga dugogodišnja voditeljica udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke 'Europa donna- Agata' iz Karlovca, objašnjava kako je to vrlo često ženama najveći šok.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, no gubitak kose tijekom terapije je ženama vrlo često najveći šok

Ženama je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promjena koje se događaju u tijelu zbog kemoterapije ili zračenja. Kosa počinje otpadati već nakon nekoliko terapija, što u ženama izaziva snažne osjećaje straha i tuge jer kosa otpada u pramenovima i ostaje posvuda (na jastuku, odjeći, krevetu, kuhinji...), objašnjava voditeljica te dodaje kako je upravo zbog toga dobra priprema vrlo važna.

>> 63 posto žena u zadnjih godinu dana nije obavilo pregled dojki

NJEGA KOSE I VLASIŠTA
Tijekom kemoterapije većina žena u potpunosti izgubi kosu. No kosa ne otpada odjednom, već u pramenovima.

Zdenka Zlonoga: Otpadanje kose za ženu može biti vrlo stresno jer ono dolazi naglo. Preporučujem već nakon prvih znakova otpadanja kose ošišati se na nulu, što je puno lakše održavati.

Savjeti:
- stručnjaci preporučuju lagani ili prirodni šampon poput onog dječjeg koji je nježan prema tjemenu.
- izbjegavajte visoke temperature na sušilu za kosu
- izbjegavajte tretmane peglom i uvijačem za kosu.
- odgodite bojanje kose

>> Hrana kao prevencija: Koje namirnice najbolje štite od raka dojke?

ODABIR PERIKE
Odabir perike velik je korak koji zahtijeva malo više pažnje i vremena nego što mislimo. Oboljele žene često su izgubljene i zbunjene jer ne znaju kakvu boju, duljinu ili model odabrati.

Zdenka Zlonoga: Prije odlaska na terapiju odmah se raspitati za periku jer HZZO pokriva nekoliko modela raznih boja i duljina. Perike od prave kose puno su skuplje i kompliciranije za održavanje pa preporučujem one od umjetne vlasi jer se ne moraju posebno češljati niti tretirati (prstima kroz kosu i to je to!).

Savjeti:
- odlazak s prijateljicom u kupovinu perike smiruje oboljelu osobu.
- uvijek birajte boju vlasi koja je nekoliko nijansi svjetlija od prirodne boje kose.
- preporuka su kratke ili srednje duge perike jer su puno jednostavnije za održavanje i nošenje.

ODABIR POKRIVALA ZA GLAVU
Osim perike u trendu su i šeširi, kape, ali i marame koje se mogu omotati oko glave na tisuću načina te pritom izgledaju zanimljivo i trendi.

Zdenka Zlonoga: Marama je odličan odabir jer je ugodna (što je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci) te se može nositi na tisuću načina. Trebala bi biti od prirodnog materijala kako bi koža mogla normalno disati.

Savjeti:
- turbani su vrlo praktični jer s njima nema puno muke.
- marame izgledaju vrlo trendi, a tehnike vezanja su bezbrojne.
- šeširi su vrlo praktični te se mogu kombinirati i s maramom