Sve su žene svjesne kako su kosa i naš doživljaj ljepote usko povezani. Nismo sretne u dane kada imamo lošu frizuru, tako da možemo li uopće zamisliti što misle i osjećaju žene oboljele od raka dojke koje su tijekom terapije izgubile kosu? Uz pomoć udruge "Europa donna - Agata" donosimo korisne savjete koji će ženama pomoći prebroditi šok od gubitak kose

Dijagnoza raka dojke nešto je što oboljela žena i njezina obitelj vrlo teško podnose. No osim same borbe sa zloćudnom bolešću koja je često duga i teška, oboljele se žene moraju suočiti i s fizičkim promjenama koje započinju gubitkom kose zbog kemoterapije ili zračenja.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, u Udruzi za pomoć ženama oboljelim od raka dojke "Europa donna- Agata" iz Karlovca, objasnili su nam svojedobno kako je to vrlo često ženama najveći šok.

Iako to možda zvuči kao najmanji problem, gubitak kose tijekom terapije je ženama vrlo često najveći šok

Ženama je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promjena koje se događaju u tijelu zbog kemoterapije ili zračenja.

Kosa počinje otpadati već nakon nekoliko terapija, što u ženama izaziva snažne osjećaje straha i tuge jer kosa otpada u pramenovima i ostaje posvuda (na jastuku, odjeći, krevetu, kuhinji...), objasnili su u Udruzi i dodali kako je upravo zbog toga dobra priprema vrlo važna.

Njega kose i vlasišta


Tijekom kemoterapije većina žena u potpunosti izgubi kosu. No kosa ne otpada odjednom, već u pramenovima.

Otpadanje kose za ženu može biti vrlo stresno jer ono dolazi naglo. Preporučujemo već nakon prvih znakova otpadanja kose ošišati se na nulu, što je puno lakše održavati, kaže u Udruzi.

Savjeti:

- stručnjaci preporučuju lagani ili prirodni šampon poput onog dječjeg koji je nježan prema tjemenu.
- izbjegavajte visoke temperature na sušilu za kosu
- izbjegavajte tretmane peglom i uvijačem za kosu.
- odgodite bojanje kose.

Kosa počinje opadati otprilike dva do tri tjedna nakon prve kemoterapije. Kada počne opadati, kako su savjetovali i u Udruzi, razmislite o brijanju glave. Na taj način dobit ćete i bolji osjećaj kontrole nad situacijom.

Kosa obično ponovno naraste šest mjeseci nakon završetka kemoterapije. Vaša nova kosa može biti uvijenija ili ravnija, gušća ili rjeđa nego je prije bila pa čak i nove boje. Obično su ovakve promjene kratkoročne i s vremenom će se vaša kosa vjerojatno vratiti na stanje kakvo je bilo prije tretmana.

Ružičasta vrpca Protiv raka dojke ranim otkrivanjem: Koliko često obavljati samopregled i u kojem dijelu ciklusa?

Odabir perike

Odabir perike velik je korak koji zahtijeva malo više pažnje i vremena nego što mislimo. Oboljele žene često su izgubljene i zbunjene jer ne znaju kakvu boju, duljinu ili model odabrati.

Bitno je znati da žene oboljele od raka dojke imaju pravo na doznake koje služe za nabavljanje određenih medicinskih pomagala na teret HZZO-a. Između ostalog, imaju pravo i na doznaku za vlasulju koju je izdaje liječnik.

Prije odlaska na terapiju odmah se raspitajte za periku jer HZZO pokriva nekoliko modela raznih boja i duljina. Perike od prave kose puno su skuplje i kompliciranije za održavanje pa preporučujemo one od umjetne vlasi jer se ne moraju posebno češljati niti tretirati (prstima kroz kosu i to je to!),savjetuju u Udruzi.

Savjeti:

  • odlazak s prijateljicom u kupovinu perike smiruje oboljelu osobu.
  • uvijek birajte boju vlasi koja je nekoliko nijansi svjetlija od prirodne boje kose.
  • preporuka su kratke ili srednje duge perike jer su puno jednostavnije za održavanje i nošenje.

Naravno, ovo su samo smjernice koje možete i ne morate slijediti. Bitno je da odaberte periku s kojom se vi osjećate najugodnije. Prilikom stavljanja pažljivo slijedite upute koje dolaze s perikom.

Trajanje perike ovisi o vrsti perike koju imate. Uz pravilnu njegu i pohranjivanje maksimalno ćete produžiti njezino trajanje.

Kada ste u prilici, "odmorite" vlasulju tako što ćete koristiti turban, maramu ili šešir.

Slika nije dostupna Priča jedne lavice: "U sekundi mi se srušio čitav svijet kada sam saznala da imam rak dojke"

ODABIR POKRIVALA ZA GLAVU

Osim perike u trendu su i šeširi, kape, ali i marame koje se mogu omotati oko glave na tisuću načina te pritom izgledaju zanimljivo i trendi.

Marama je odličan odabir jer je ugodna (što je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci) te se može nositi na tisuću načina. Trebala bi biti od prirodnog materijala kako bi koža mogla normalno disati, savjet je Udruge.

Savjeti:

  • turbani su vrlo praktični jer s njima nema puno muke
  • marame izgledaju vrlo trendi, a tehnike vezanja su bezbrojne
  • šeširi su vrlo praktični te se mogu kombinirati i s maramom
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju