Lungić ili lažni biftek, kako nazivaju manje rangiranog rođaka cijenjenog goveđeg komada mesa, najmanje je masan i neopisivo sočan komad svinjetine. Zahvaljujući mekoći i čistom mesu lungić je najskuplji dio svinjetine rezerviran za posebne prilike. Za jednu takvu savršeno će pristajati recept u kojem su od lungića napravljeni medaljoni napunjeni pršutom, blitvom i sirom

Sastojci:
- 2 svinjska filea (2x400g)
- 50g pršuta
- 150g kuhane blitve
- 100g rikote ( ili po želji nekog drugog neslanog sira)
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 100ml maslinovog ulja
- 4 suhe smokve
- 2-3 suhe šljive
- 1 žlica gussnela
- 50ml crvenog vina
- 1 žlica Vegete
- papar, sol

Priprema: 

1. Svinjski file očistite od žilica, prerežite ga uzdužno po sredini i prekrijte folijom pa lagano istucite. Začinite komad mesa s malo soli i papra, potom na njega složite šnite pršuta. listove blitve i komadiće sira. Zarolajte file i zamotajte u foliju, potom stavite na pola sata u hladnjak kako bi se sastojci što bolje povezali.

2. Stisnutu roladu narežite na šnite, dobit ćete medaljone koje je potom potrebno nabosti na drvene štapiće kako bi svi sastojci ostali zajedno.

3.
Zagrijte maslinovo ulje i medaljone pecite kratko s obje strane dok ne postanu zlatne boje. Na masnoći u kojoj su se pekli medaljoni stavite češnjak i suho voće, dodajte malo koncentrata rajčice i podlijte s crvenim vinom.
Na kraju za gustoću umaka dodajte malo gussnela.

Po želji uz umak možete napraviti palentu, skuhanu i kratko pečenu u pećnici. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju