Osjećaj nadutosti ili pak grčeva u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu. Kako bi ste unatoč tome organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze.

Većina osoba može uživati u dobrobitima mliječnih proizvoda bez ikakvih problema. Ipak, za neke taj užitak može biti praćen neugodnim osjećajem nadutosti, grčevima ili bolovima u trbuhu. Spomenute neugodnosti mogu biti posljedica smanjene mogućnosti ili pak nemogućnosti probave mliječnog šećera laktoze.

Kako utvrditi netoleranciju na laktozu?
Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze kao prvi korak preporučiti, kroz kraće vremensko razdoblje, privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka pa i određenih mliječnih proizvoda.

Svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionist

Ukoliko se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je nužno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu, u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze.

Savjeti za prehranu
Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista.

Kako bi se osigurao dovoljan i stalan unos kalcija, osobama s netolerancijom na laktozu preporučuje se konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze u odnosu na alternativu bez laktoze - nutritivno siromašnije mliječne napitke od žitarica ili orašastih plodova.

Osteoporoza i prijelomi kostiju zbog nedostatka kalcija
Redovnom konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, bilo konvencionalnih ili onih sa smanjenim udjelom laktoze, organizmu osiguravamo visokovrijedne nutrijente iz mlijeka, posebice kalcij, čime se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene.

Nadalje, važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj a ispoljava u kasnijoj životnoj dobi, stoga je za njenu prevenciju važan dostatan unos kalcija iz hrane.

 

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju