Posudice za led ne moraju biti rezervirane samo za vodu, a samo nekoliko zgodnih ideja može vam uštedjeti novac i vrijeme, ali i potaknuti vašu kulinarsku kreativnost. Donosimo 7 koje namirnica možete spremiti u obliku zaleđenih kockica

SVJEŽE ZAČINSKO BILJE
Miris i blagodati svježeg začinskog bilja poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice, peršina i origana možete očuvati na način da ih zamrznete u posudicama za led.

>>Čokoladne lizaljke: Najzdraviji slatkiši na svijetu!

Priprema:
Nasjeckajte bilje i stavite u otvore posudice te prelijte s maslinovim uljem i zamznite. Na ovaj način bilje će ostati svježe tijekom cijele godine, a vama prilikom pripreme jela uštedjeti vrijeme jer zamrznutu kockicu dovoljno je ubaciti u jelo prilikom kuhanja.

Kockice sa sezonskim voćem izvrstan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode

>>Jednim trikom do jestivih čašica od čokolade

PESTO
Omiljeni pesto onaj je od dodataka jelima koji je uvijek poželjno imati u kući, no onaj iz kućne radinosti nema dug vijek trajanja zbog čega je ideja o zamrzavanju idealna.

Priprema:
Ostake pesta jednostavno žlicom prebacite u posudice za led koje ste prethodno premazali maslinovim uljem i zamrznite. Ovaj način uštedjet će vam vrijeme prilikom pripreme jela jer dok se tjestenina skuha, kockice se stignu odmrznut nakon čega ih je dovoljno umiješati u umak.

ČOKOLADA
Miljenica brojnih sladokusaca poželjna je u svakom obliku, a u zamrznutom je posebice zahvalna kada želite ljetni napitak zasladiti s nečim posebnim.

Priprema:

Čokoladu sa što većim udjelom kakaa rastopite na pari i dodajte slatko vrhnje ( na 100 g čokolade stavite 100ml slatkog vrhnja) kada se ohladi smjesu prelijte u posudice za led i stavite u zamrzivač. Kockicu možete dodati u mlijeko ili u sladoled, ovu zgodnu ideju posebice će obožavati djeca.

VINO
Par gutljaja vina u boci nikako nije za čuvanje, ali zato ga možete spasiti na način da ga zamrznete.

Priprema:
Vino, crno ili bijelo, jednostavno prelijte u posudice za led i zamrznite. Prilikom pripreme koja u svom receptu traže vino u jelo jednostavno ubacite kockicu ili dvije vina.

RAJČICA
Omiljeni ljetni umak možete napraviti u većoj količini i ostatak pospremiti u posudice za led.

Priprema:
Rajčice skuhajte u kipućoj vodi i ogulite im kožu te ih izmiksajte u blenderu, dodajte malo šećera, soli i po želji bosiljak. Kratko prokuhajate i ohladite te prelijte u posudice za led. U dinstano povrće jednostavno ubacite par kockica umaka ili ih dodajte u tjesteninu.

KELJ ILI BROKULA
Svježe povrće koje nam nije nadohvat ruke tijekom cijele godine jednostavno zaledite. Ovo je izvrsna ideja za jutarnje zdrave napitke koje uz sezonsko povrće i voće možete obogatiti i onim hranjivim koje trenutno nije u ponudi na tržnicama.

Priprema: Operite povrće i narežite ga na sitne komadiće te kratko blanširajte, a kada se ohladi stavite ga u posudice za led i nakapajte s vodom.

SEZONSKO VOĆE
Domaće voće poput jagoda, malina, ribizla svježim se može naći samo u jeku sezone. Kockice s voćem izvrstan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode.

Priprema: Operite svježe voće i narežite ga na kockice i stavite u posudice za led. Prelijte ga s vodom i zamrznite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju