SVJEŽE ZAČINSKO BILJE
Miris i blagodati svježeg začinskog bilja poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice, peršina i origana možete očuvati na način da ih zamrznete u posudicama za led.
>>Čokoladne lizaljke: Najzdraviji slatkiši na svijetu!
Priprema:
Nasjeckajte bilje i stavite u otvore posudice te prelijte s maslinovim uljem i zamznite. Na ovaj način bilje će ostati svježe tijekom cijele godine, a vama prilikom pripreme jela uštedjeti vrijeme jer zamrznutu kockicu dovoljno je ubaciti u jelo prilikom kuhanja.
Kockice sa sezonskim voćem izvrstan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode
>>Jednim trikom do jestivih čašica od čokolade
PESTO
Omiljeni pesto onaj je od dodataka jelima koji je uvijek poželjno imati u kući, no onaj iz kućne radinosti nema dug vijek trajanja zbog čega je ideja o zamrzavanju idealna.
Priprema:
Ostake pesta jednostavno žlicom prebacite u posudice za led koje ste prethodno premazali maslinovim uljem i zamrznite. Ovaj način uštedjet će vam vrijeme prilikom pripreme jela jer dok se tjestenina skuha, kockice se stignu odmrznut nakon čega ih je dovoljno umiješati u umak.
ČOKOLADA
Miljenica brojnih sladokusaca poželjna je u svakom obliku, a u zamrznutom je posebice zahvalna kada želite ljetni napitak zasladiti s nečim posebnim.
Priprema:
Čokoladu sa što većim udjelom kakaa rastopite na pari i dodajte slatko vrhnje ( na 100 g čokolade stavite 100ml slatkog vrhnja) kada se ohladi smjesu prelijte u posudice za led i stavite u zamrzivač. Kockicu možete dodati u mlijeko ili u sladoled, ovu zgodnu ideju posebice će obožavati djeca.
VINO
Par gutljaja vina u boci nikako nije za čuvanje, ali zato ga možete spasiti na način da ga zamrznete.
Priprema:
Vino, crno ili bijelo, jednostavno prelijte u posudice za led i zamrznite. Prilikom pripreme koja u svom receptu traže vino u jelo jednostavno ubacite kockicu ili dvije vina.
RAJČICA
Omiljeni ljetni umak možete napraviti u većoj količini i ostatak pospremiti u posudice za led.
Priprema:
Rajčice skuhajte u kipućoj vodi i ogulite im kožu te ih izmiksajte u blenderu, dodajte malo šećera, soli i po želji bosiljak. Kratko prokuhajate i ohladite te prelijte u posudice za led. U dinstano povrće jednostavno ubacite par kockica umaka ili ih dodajte u tjesteninu.
KELJ ILI BROKULA
Svježe povrće koje nam nije nadohvat ruke tijekom cijele godine jednostavno zaledite. Ovo je izvrsna ideja za jutarnje zdrave napitke koje uz sezonsko povrće i voće možete obogatiti i onim hranjivim koje trenutno nije u ponudi na tržnicama.
Priprema: Operite povrće i narežite ga na sitne komadiće te kratko blanširajte, a kada se ohladi stavite ga u posudice za led i nakapajte s vodom.
SEZONSKO VOĆE
Domaće voće poput jagoda, malina, ribizla svježim se može naći samo u jeku sezone. Kockice s voćem izvrstan su dodatak sladoledu, pudingu ili osvježavajućim napicima poput koktela, limunade ili vitaminske vode.
Priprema: Operite svježe voće i narežite ga na kockice i stavite u posudice za led. Prelijte ga s vodom i zamrznite.