Unatoč brojnim receptima s osvježavajućim sezonskim voćem brojnima su čokoladne slastice nezamjenjive i tijekom ljetnih mjeseci. No s obzirom da nas predugo zadržavanje za štednjakom nimalo ne mami za vrijeme toplijih dana obično smo u potrazi za brzopoteznim receptima za koje ne treba paliti pećnicu. Jedna od takvih je čokoladna torta s kremom s okusom kave

1. Sastojci za biskvit: 
- 200 g mljevenih čokoladnih keksa
- 100 g tostiranih lješnjaka
- 120 g mekanog maslaca

Priprema: 
Lješnjake tostirajte u pećnici, kada se ohlade uklonite im koru i sameljite. Mljevene kekse pomiješajte s lješnjacima i omekšalim maslacem, smjesom obložite kalup za tortu sa svih strana, pazite da vam je donji sloj deblji.

2. Sastojci za čokoladni ganache: 
- 100 g čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja 

Priprema: 

Slatko vrhnje zagrijte gotovo do vrenja i potom ga prelijete preko nasjeckane čokolade pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu. Ganache ostavite u hladnjaku da se stisne, no ne smijete ga hladiti predugo jer može postati pretvrd. Ohlađenu kremu istucite mikserom i namažite preko podloge od keksa i lješnjaka.

3. Sastojci za mokka kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g maslaca
- 2 žumanjka
- 6 listića želatine
- 170 ml crne kave
-  250 ml slatkog vrhnja istučenog u šlag
- 50 ml slatkog vrhnja

Priprema:
U 2 dcl vode skuhajte običnu crnu tursku kavu, kada se ohladi procijedite je od taloga. Listiće želatine potopite u hladnu vodu dok ne nabubre.

Na pari rastopite čokoladu i potom u nju dodajte na komadiće isjeckan maslac, miješajte na pari dok se maslac ne sjedini s čokoladom. U smjesu dodajte 2 žumanjka i na pari nastavite miješati mikserom dok smjesa ne postane jednaka. Potom dodajte skuhanu kavu i 50 ml slatkog vrhnja, sve izmiješajte dok je vruće i dodajte iscijeđene listiće želatine. Po potrebi smjesu vratite na paru i miješajte dok se želatina u potpunosti ne sjedini sa smjesom.

Ostatak vrhnja uz dvije žlice šećera istucite u šlag i potom ga žlicu po žlicu dodajte u prethodno napravljenu smjesu. Pripremljenu kremu nanesite na čokoladni ganache i ostavite najmanje tri sata u hladnjaku prije posluživanja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju