Nažuljala peta, bolna stopala ili pak preuski kalup problemi su s kojima se suočila svaka vlasnica štikli. Ako ste jedna od onih koje popularne cipele s visokom potpeticom nose samo u posebnim prilikama doznajte koji su to problemi s kojima ćete se sigurno susresti i kako ih preduhitriti

1. Preuske cipele
Problem preuskih cipela i remenčića koji se urezuju u kožu doista može biti nepodnošljiv. Iako se prirodna koža nakon nekoliko nošenja rastegne i prilagodi vašoj nozi postoji trik koji će ubrzati postupak.

Ulijte običnu vodu u bočicu s raspršivačem te malo pošpricajte nove cipele. Obujte ih i nosite po kući dok se ne osuše.

>> 10 bolnih posljedica nošenja štikli i 3 vježbe koje ih ublažuju

2. Nažuljani jastučići stopala
Zbog štikli s visokim potpeticama prednji dio stopala može biti vrlo bolan jer je na njemu opterećenje čitave težine tijela. Kako bi ublažili bolove i spriječili nastajanje tvrdog i bolnog žulja na tabanu upotrijebite silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale.

Isto tako potražite spužvasti samoljepljivi uložak koji podsjeća na onaj za kurje oči, odrežite ga u obliku gazišta te zalijepite na prednji dio.

>> Muke po štiklama: Što sve žene neće trpjeti za ljepotu

3. Neodgovarajući nagib štikle
Ako je luk, odnosno srednji dio vašeg stopala potpuno u zraku i ne dodiruje gazište štikle to znači da ste odabrali pogrešan kalup za vaše stopalo. Iako se ovaj problem ne može riješiti i velika je vjerojatnost da ćete već nakon prvog nošenja osjetiti bol u stopalima, može se barem ublažiti.

Pokušajte u cipele staviti uložak s pojačanim prednjim djelom. On će podići vaše stopalo djelomično prenijeti pritisak na stražnji dio. Ako pri kupovini cipela osjetite da vam stopalo nije pravilno sjelo u cipelu radije ih nemojte kupiti i potražite udobniji model.

4. Znojenje stopala
Ako inače niste skloni pretjeranom znojenju stopal razlog zbog kojeg se to događa najvjerojatnije su preuske cipele ili materijal od kojeg su napravljene. Uska cipela stišće prste na nogama koji se međusobno griju i time pojačavaju znojenje. Isto tako, materijali koji 'ne dišu' također uzrokuju isti problem.

Guma i umjetna koža trebale bi biti rezervirane za hladne dane dok prirodna koža i platno odgovaraju toplim godišnjim dobima. Nosite li čarape neka budu pamučne.

5. Nažuljala peta
Iako premale i preuske cipele najčešće izazivaju žuljeve i nagnječenja isto mogu učiniti i one prevelike,a ro ćete osjetiti na peti. Stopalo koje konstantno klizi po cipeli vrlo će vjerojatno nažuljati petu i urezati se u kožu, posebno ako cipele nosite na bosu nogu ili najlonke.

No i ovaj je problem rješiv. Na stražnji dio cipele (petu) nalijepite već spomenuti komad samoljepljivog spužvastog uloška ili flaster za kurje oči. On će spriječiti da vaše stopalo slobodno 'luta' po cipeli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju