Kada je u pitanju prehrana, u svemu treba biti umjeren, a pogotovo u konzumaciji namirnica koje nisu dobre za naše zdravlje ako se koriste u velikim količinama

Prema brojnim istraživanjima, Hrvati dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Naime, upravo je sol (uz šećer i bijelo brašno) po mišljenju većine medicinskih stručnjaka najveći neprijatelj našeg zdravlja ako se konzumira u prevelikim količinama. U nastavku pročitajte znakove koji ukazuju upravo na to da je sol previše zastupljena na vašem jelovniku.

1. Imate problema s bubrezima.
Natrij utječe i na funkciju bubrega, a previše soli i natrija uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu žličicu dnevno, a ovisno o težini zdravstvenih problema, količina bi trebala biti još manja.

Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam.

2. Odjednom se osjećate napuhnuto i natečeno. Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može uzrokovati prevelik unos natrija koji se nalazi u soli.

3. Često vas ulovi žeđ. Hrana s visokim udjelom natrija (čips, umaci, pizze i slično) utjecat će na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice, pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osjećaj žeđi neutaživ, onda potražite savjet liječnika jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

4. Imate visok tlak. Prevelik unos soli loše utječe na zdravlje našeg srca i krvnih žila, a jedna je od posljedica i povišen krvni tlak. Prema mnogim istraživanjima, Hrvati jedu i do tri puta više soli dnevno od preporučene količine.

SAVJET: Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli jesti više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu žlicu), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama. Kada solite jelo, radite to prstima, a ne soljenkom jer tako lakše kontrolirate količinu koju ćete dodati u hranu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju