Modni detalj koji nosimo iz estetskih i zdravstvenih razloga su sunčane naočale. Svakog nas proljeća privlače novi trendi modeli, no ima nekoliko važnijih stvari od samog izgleda na koje je potrebno obratiti pažnju

Prije nego se odvažite na kupnju novih sunčanih naočala provjerite na što je sve potrebno obratiti pažnju. Uz certifikat koji garantira zaštitu od štetnih UV zračenja i naravno izgled koji će vas baciti n akoljena vaš omiljeni ljetni dodatak mora imati još štošta, kaže dr. sci. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision.

Kod kupnje sunčanih naočala obratite pažnju na sljedeće:

1. Sunčane naočale je najbolje kupovati u Optikama, a ne na štandovima ili u parfumerijama i to zbog kvalitete materijala i UV zaštita na naočalnim lećama što je ujedno i najvažniji faktor pri kupnji sunčanih naočala. Svake kvalitetne naočale moraju imati i originalni te vidljivi certifikat.

2. Sunčane naočale moraju biti izrađene od materijala koji neće iskrivljivati sliku te tako kroz duže nošenje izazivati zamor i glavbobolju. Preporuka je da su izrađene od acetata ili optyla i da lijepo naliježu preko cijelog korijena nosa. Jeftini, neadekvatni materijali brzo se ljušte pa izgledaju neestetski.3. Sunčane leće moraju imati 100 posto UVA+B+C zaštitu, što je važno za zdravlje oka. Što veća naočalna leća to bolja zaštita od UV zračenja. Nije važna boja naočalne leće već da one zaista imaju 100 postotnu UV zaštitu, a što se uz certifikat, u optikama može provjeriti i na posebnom aparatu.

4. Donji rub naočala ne smije sjediti na obrazima jer će se u tom slučaju naočale magliti.

5. Bitno je da naočale dobro zatvaraju sa strane i štite oko od bočnih zraka svjetlosti i vjetra.

6.
Krila naočala trebaju biti dovoljno duga iz razloga da lijepo naliježu na uho.

7. Sunčane naočale moraju lijepo pratiti liniju lica i liniju obrva (u razini, ispod ili iznad obrva).

8. Prilikom odabira novog modela bitno je da se osoba dobro osjeća s naočalama,  da one nisu preteške i ne opterećuju nosnu kost.

9. Osobe koje inače nose naočale mogu naručiti izabrane naočale s dioptrijom i na taj način imati jednaku mogućnost izbora kao i oni koji nemaju vidnu grešku.

10. Bitno je i da model sunčanih naočala estetski i dizajnerski odgovara osobnosti i stajlingu nositelja.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju