Ako ćemo biti iskreni priznat ćemo da ne jedemo samo kada smo gladni. Lažni osjećaj rupe u želucu ili svjesno konzumiranje slatke ili masne hrane nisu uvijek potreba, već posljedica na podražaje iz okoline. Kojih se 10 okidača lažne gladi moramo čuvati?

1. Niste dovoljno spavali prethodne noći
Manjak sna utiče na dva pokretača lažne gladi – manjak energije, na koji ćete reagirati povećanim kalorijskim unosom, i variranje nivoa hormona.Kada smo umorni raste nivo grelina, hormona koji stimulira apetit.
Ako svome tijelu osigurate kvalitetan osmosatni san, bit ćete na dobrom putu spriječavanja prejedanja.

2. Pijete lijekove koji izazivaju glad
Ako ste osjetili potrebu za hranom poslednji put kada ste uzeli terapiju za alergiju, upalu zglobova ili jaku prehladu, moguće je da se krivac nalazi upravo u ljekovima koji mogu sadržavati male količine steroida kao što su kortikosteroidi. Oni mogu izazvati lažan osećaj gladi. Umesto da nakon obroka ponovo posegnete za hranom, izaberite žvakaću gumu ili šalicu čaja.

3. Žedni ste
Simptomi dehidriranosti, kao što su pospanost i manjak energije, imaju sličnosti sa simptomima gladi, pa ćete zbog toga kada ste žedni pomisliti da ste gladni. Prije nego što počnete jesti popijte veliku čašu vode. Iznenadit ćete se kada shvatite da je glad nestala.

4. Navikli ste jesti uvijek u isto vrijeme
Čovjek je biće navike, pa tako nije rijetkost da neki jedu samo zbog toga što je vrijeme ručka ili večere. Određena rutina u ishrani jeste poželjna, ali nemojte uzimati hranu ako vam nije prazan želudac. Ako primijetite da se bliži vrijeme kada obično počinjete s ručkom, zapitajte se jeste li ste stvarno gladni, a ako je odgovor negativan, odložite obrok za sat vremena.

5. Upravo ste vježbali

Kod većine ljudi nakon vježbanja se javlja osjećaj 'rupe u želucu'. Normalno je osjećati glad nakon trčanja ili naporne serije trbušnjaka, ali ključ je u tome kojom vrstom hrane ćete nadoknaditi utrošenu energiju. Opredijelite se za proteine koji će dati snagu mišićima, ili složene šećere koji se sporo razgrađuju.

6. Prebrzo jedete
Potrebno je vrijeme da bi informacija o sitosti stigla do mozga. Zato jedite polako, spuštajte vilicu između zalogaja, i sažvačite hranu dovoljno puta.

>> 4 namirnice koje nas čine gladnima

>> 5 super saveznika u borbi protiv kilograma

7. Svi oko vas jedu
Istraživanje sveučilišta iz Arizone je pokazalo da žene često imitiraju navike u ishrani svojih prijateljica. Pokušajte spriječiti kopiranje tuđeg ponašanja, a ako ništa drugo ne pomaže, popijte nešto ili se udaljite s mjesta 'zločina'. Kao dugoročno rješenje, pokušajte vi bit osoba koja će drugima služiti kao primjer – ako se prijateljice povedu za vašim zdravim navikama, bit će vam zahvalne.

8. Pili ste alkohol
Prema nekim mišljenjima nakon konzumiranja alkohola skloniji smo prejedanju. Iako se uzrok još uvijek ne zna, smatra se da osobe koje inače strogo vode računa o ishrani, u alkoholu nalaze poticaj za 'opuštanje', pa će zato nakon nekoliko čaša vina rado pojesti i krišku torte. Da biste spriječili prejedanje sljedećeg jutra, umjesto hrane popijte nekoliko čaša vode, kako biste osvježili dehidrirani organizam.

9. Imate hranu na vidiku ili osjećate njen miris

Kada ugledamo prizor ukusnog obroka, makar i na televizijskoj reklami, odmah ćemo osjetiti lažni osjećaj gladi. Isto se događa kada prođemo pored pekare ili restorana i namirišemo vruće pecivo ili meso. Rješenje je vrlo jednostavno – pobjegnite od izazovnih prizora i mirisa što prije, a ako se ne možete suzdržati, pojedite neku zdravu namirnicu.

10. Pod stresom ste
Mnoga istraživanja su pokazala da osobe koje su pod stresom imaju veće sklonosti slatkoj i masnoj hrani jer ona pruža dobar osjećaj u ustima, pa stoga služi kao utjeha. Također je nivo hormona poremećen kada je tijelo pod stresom, pa inzulin često utječe na osjećaj gladi. Nemojte si dozvoliti prejedanje kada ste neraspoloženi ili nervozni, jer vam višak kilograma sigurno neće popraviti raspoloženje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju