Osim što može popraviti raspoloženje, usrećiti nas i oplemeniti, slušanje glazbe može djelovati pozitivno i na fizičko zdravlje. Sigurno dobro znate koliko je lakše, pa istovremeno i učinkovitije, vježbati uz omiljeni CD, ali to je tek jedna od prednosti koju vam donosi uživanje u najdražim pjesmama. Evo zašto se moć glazbe, i to one vama omiljene, ne smije podcjenjivati

1. Snižava krvi tlak
Studija je dokazala da pola sata dnevno slušanja klasične, keltske i indijanske glazbe dok svjesno i polako dišete, snižava krvni tlak. Ako i ne volite J.S. Bacha djelotvorni će biti i taktovi Franka Sinatre ili Lady Gage – bitno je da ste izloženi zvucima koji će u vama potaknuti pozitivne osjećaje, a ne vas uzrujati.

>> 4 stvari koje ne biste trebali raditi za radnim stolom

Oni će djelovati na neurološki sustav koji potiče zadovoljstvo, poput osjećaja koji vas prožme kad pojedete komadić slasne čokolade.

>> 9 znakova da ste sretniji nego što mislite

2. Smanjuje napetost
Pola sata dnevno uz omiljenu glazbu u vašem će tijelu sniziti i razinu hormona kortizola koji se pojačano luči kad smo pod stresom. Glazba je čak uspješnija u tome nego odmaranje u tišini! Sjajno je saznanje i da duboko disanje dok slušate glazbu jednako učinkovito smanjuje napetost kao i masaža.

3. Ublažava bol
Slušate li zaista pozorno pjesmu koju volite nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena primjetite da je bol u nekom djelu tijelu oslabjela. Zbog toga, kad god možete, sjednite ili legnite i pažljivo odslušajte dvije, tri najdraže pjesme upijajući svaki ton i stih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju