Najobožavanija ljetna slastica ima desetine okusa te nijanse pastlenih boja koje u kombinaciji izgledaju tako veselo i bezbižno. Bez brige možemo u njemu uživati, naravno ukoliko ga konzumiramo u umjerenim količinima, a uz osvježavanje i čisto guštanje donosimo 3 dodatna razloga zbog kojih biste trebali lizati omiljene ili neke još neisprobane okuse sladoleda

1. Obiluje kalcijem
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcija, dok trudnice i djeca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mlijeka i vrhnja kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda, ova će namirnica dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcija, već i u masti topivog vitamina A i u vodi topivog vitamina B.

>> Jeste li za sladoled s okusom ribe i krumpirića?

2. Pomaže u održavanju tjelesne težine

Zbog udjela šećera i mliječne masti ova slastica idealno ohlađena na -6 stupnja Celzija smatra se 'opasnom' za održavanje željene tjelesne težine.

>> Nova poslastica: Sladoled od majčinog mlijeka

Voćni sladoled na mala će vrata ući na popis zdrave prehrane, ali zbog vitamina u njemu sadržanih ne osporava se njegova dobrobit

No, neke studije tvrde kako upravo sadržani kalcij uvjetno smanjuje njegovu kalorijsku vrijednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda, ovisno o omjeru mlijeka, šećera i voća.

To nikako ne znači da se uz njega mršavi, već samo da je manji grijeh od drugih deserata sa sličnim brojem kalorija.

Ukoliko želite biti sigurni da vaš balansirani dnevni jelovnik neće poremeti ti slatka zamrznuta kuglica, postoje 'light' verzije smanjenog udjela masti te zaslađene fruktozom ili umjetnim sladilima umjesto saharozom i fruktozom.

3. Sadrži vitamine i antioksidanse
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svježeg voća na mala vrata će ući na popis zdrave prehrane, ali zbog vitamina u njemu sadržanih ne osporava se njegova dobrobit za organizam.

Okusi kave i čokolade, ukoliko se zaista spravljaju od zrna kave i kakaoa osiguravaju dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce, krvne žile i imunološki sustav.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju