Lijep i blistav osmijeh kojeg krase bijeli zubi želja je brojnih koji u nastojanju da postignu blink-blink efekt često nesvjesno rade štetu zubima. Naime izbjeljivanje zubi u kućnoj radinosti može biti jeftinije i praktičnije od posjeta stomatologu, ali zato rezultat može biti negativan za vaše zube

Brojni stručnjaci upozoravaju na moguće posljedice koje uzrokuju neki popularni izbjeljivači zubi koje koristimo u svakodnevnoj higijeni kako bismo postigli toliko željeni blink-blink efekt.

>>5 pravila uz koje više nećete imati žute zube

'Prekomjerno izbjeljivanje zubi koje najčešće sami prakticiramo kod kuće s dostupnim izbjeljivačima može ostaviti neželjene pa i trajne posljedice na tvrdo zubno tkivo čineći ga krhkim i osjetljivim', objašnjava stomatologinja Ana Mlinarić Lišnjić.

Prekomjerno izbjeljivanje zubi koje sami prakticiramo kod kuće može ostaviti neželjene pa i trajne posljedice

>>7 znakova koji alarmiraju da morate zubaru

1. Paste za izbjeljivanje zubi
'Na tržištu postoji velik broj pasti za zube koje se reklamiraju kao sredstva za izbjeljivanje. Velik broj tih proizvoda može ukloniti površinske mrlje sa zuba uzrokovane hranom, pićem i pušenjem, ali ne može promijeniti prirodnu boju zuba', dodaje stomatologinja Ana.

Paste za izbjeljivanje nisu štetne za zube, no prečestim korištenjem mogu dovesti do oštećenja zubne cakline, posebice one paste koje sadržavaju abrazivne sastojke poput peroksida, sode, titanium dioksida ili nekih vrsta deterdženta koji negativno djeluju na zubnu caklinu i s vremenom je troše i izazivaju kredastu površinu zuba te pojavu sitnih pukotina na zubima.

2. Trakice za izbjeljivanje zubi
Prije korištenja popularnih trakica za izbjeljivanje zubi vrlo važno je provjeriti stanje oralnog zdravlja. To znači da stanja kao što su: zubi sa karijesom, osjetljivi i napukli zubi, kamenac i problemi s desnima trebaju biti sanirana prije samog početka upotrebe trakica za izbjeljivanje. U suprotnom bi moglo doći do oštećenja zubi, cakline, ali i desni.

>> 3 ekspresne provjere lošeg zadaha

Brojni stručnjaci se slažu kako je problem kod trakica hidrogen koji iako se nalazi u niskim postocima može izazvati neželjene komplikacije na zubnom mesu. Ukoliko se za trakicama poseže češće od dva puta godišnje na površini cakline može doći do pojave mrlja.

3. Vodica za izbjeljivanje zubi
Neki od sastojaka vodica za izbjeljivanje djeluju štetno posebno ako se ne koriste prečesto. Većina vodica sadrži alkohol, neke čak i do 26 posto koji djeluje na način da razbija plak, ali koji može oštetiti caklinu i zube učiniti osjetljivima.

Alkohol sam po sebi suši usta i razgrađuje sluz koja vlaži usnu šupljinu što rezultira lošim zadahom i može uzrokavati neugodan osjećaj žarenja u ustima.

Neke vodice, ako se koriste prekomjerno mogu uzrokovati i mrlje na zubima za što je odgovoran kemijski spoj klorheksidin glukonat, antiseptik koji smanjuje bakterije i uklanja plak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju