Iako ih većina koristi kao modni dodatak sunčane naočale bi trebale biti mnogo više jer riječ je o zaštiti očiju od štetnog sunčevog zračenja. Pitali smo stručnjaka i saznali tri osnovne stvari o kojima moramo voditi računa pri kupovini sunčanih naočala


Prilikom kupovine sunčanih naočala moramo voditi računa o tri stvari: kvaliteti UV filtra, optičkoj točnosti leće koja je zbog novih trendova velikih okvira najčešće zaobljena te boji leće.

>> Novi trendovi sunčanih naočala u hrvatskim trgovinama

Zatražite od trgovca da provjerite UV zaštitu na sunčanim naočalama

'Nošenjem sunčanih naočala bez pravog UV filtera možete opasno ugroziti zdravlje vašeg oka, a kvalitetu istog može se provjeriti jedino UV testerom. Zatražite od trgovca da naočale stavi na tester da provjerite UV zaštitu, ukoliko trgovac ne posjeduje tester ne možete biti sigurni da naočale imaju UV zaštitu te takve naočale ne kupujte', objašnjava Marijan Buturajac, majstor očni optičar te dodaje kako bi sunčane naočale trebalo kupovati isključivo u ovlaštenim i stručnim optikama jer jedino tamo mogu prepoznati razliku između originalnih i lažnih naočala.

>> Zaštitite kožu od sunca i budite bezbrižni!

S druge strane, optičku točnost naočala najlakše možemo provjeriti kratkim testom. Stavite naočale na glavu i rukom prekrijte jednu leću. Glavu pomičite lijevo-desno te nakon toga i gore-dolje s tim da ispred sebe gledate u neku ravnu liniju koja se prilikom pomicanja glave ne smije pomicati već mora ostati ravna.

Boja i zatamnjenosti leće naočala zapravo je individualan odabir, a optičar preporučuje odabir onih naočala s kojima se osjećate najugodnije. No razvojem tehnologije razvijaju se i leće pa su tako polarizirane te fotoosjetljive sunčane naočale definitivni broj jedan po kvaliteti i zaštiti.

'Polarizirane sunčane naočale su najbolji izbor jer polar filter otklanja reflektirane zrake svjetlosti i uklanjaju refleksiju s površina poput vode, stakla ili plastike što je idealno kod vožnje. Fotoosjetljive naočale mijenjaju kategoriju zatamnjenosti ovisno od količine sunčanih zraka', objašnjava Buturajac.

Dakle prije nego potrošite novce na omiljeni modni dodatak napravite sve što je potrebno kako bi vašim očima pružili najbolje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju