Vježbanje i adekvatna zdrava prehrana najvažniji su saveznici u borbi protiv viška kilograma, no koliko god se pridržavali rigoroznih režima rezultati često izostaju i to zbog 5 skrivenih krivaca koji sprječavaju mršavljenje

1. STRES
Brojni su u stanju pomisliti kako svakodnevni stres može potaknuti tijelo na trošenje ekstra kalorija. No istina je da stres povećava izlučivanje kortizola, hormona koji signalizira tijelu da čuva masne naslage, posebice one na kritičnoj točki oko trbuha. 

Osim toga, hormoni stresa dižu razine neuropeptida Y (supstance koja sudjeluje u regulaciji zaliha ugljikohidrata), što povećava želju za hranom.

Stres povećava izlučivanje kortizola, hormona koji signalizira tijelu da čuva masne naslage, čime sprečava mršavljenje

Savjet: Tjelovježba smanjuje stres kao i uravnotežen i hranjiv obrok.

2. VJEŽBATE, A NE MRŠAVITE?

Navika brojnih je da za bočicom vode posegnu tek nakon iscrpljujućeg treninga, pri čemu rade veliku grešku, jer vježbanje može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu.

Naime, ukoliko tijelo tijekom treninga ne opskrbljujemo tekućinom, ono se prirodno osigurava da ne dehidrira. Tijelo pohranjuju velike količine vode, koja na ovaj način umjesto da se oslobađanja fizičkom aktivnošću ostaje zadržana u našem tijelu.

Savjet: Uvijek sa sobom na trening nosite bočicu vode i čim osjetite žeđ posegnite za nekoliko gutljaja.

3. SJEDENJE DULJE OD DVA SATA
Kada sjedimo naše tijelo lagano gubi sposobnost da sagorijeva višak masnoće. Sjedenje od par sati bez ustajanja uzrokuje usporeno djelovanja enzima lipaza, koji inače pospješuje sagorijevanje masnoća. No sjedenjem ovaj enzim ne djeluje pravilno, točnije, djeluje samo 10 posto od svog uobičajenog kapaciteta.

Istraživanja su pokazala kako dugo sjedenje možete izazvati i metabolički sindrom ili sindrom 'x', koji je kombinacija medicinskih poremećaja koji uključuju višak masnoće oko trbuha, visok krvni tlak, povišenu masnoću u krvi i abnormalan metabolizam šećera u krvi to jest otpornost na inzulin.

Savjet: Namjestite vremenski podsjetnik na mobitelu ili računalu koji će vas svakih sat vremena upozoriti da je vašem tijelu potrebno gibanje.

4.ŠTEDITE NA PROTEINIMA
Ukoliko tijelo na dobiva dovoljnu količinu proteina koja za žene iznosi 40 do 80 grama dnevno dolazi od pojačanog osjećaja gladi, gubitka mišićne mase i potrebe za brzopoteznim zalogajima.

Stoga na proteinima ne treba štedjeti.  Proteini organizam opskrbljuje energijom više nego što to čine ugljikohidrati i masti, a glad ne osjećate dulje vrijeme. Uz proteine mišići zadržavaju svoju masu i potiču tijelo na sagorijevanje masnoća.

Savjet: Čisto meso, jaja, jogurt, sir, orašasti plodovi ili grah izvor su proteina koje treba konzumirati kako bi tijelo opskrbili energijom a masnoće potaknuli na trošenje.

5. NE PIJETE DOVOLJNO VODE
Ukoliko mu ne pružamo dovoljnu količinu vode, naše tijelo dobiva pogrešnu informaciju, pa smo skloni žeđ zamijeniti glađu. Najčešća posljedica je konzumiranje nepotrebnih zalogaja i kalorija zbog kojih se debljamo i kojima pogrešno odgovaramo na dehidraciju.

Savjet: Povećajte unos tekućine jer, kako je već poznato, voda pospješuje izbacivanje toksina iz organizma i idealna je u borbi protiv 'lažnih' signala gladi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju