Korisnike mobitela nesumnjivo je zabrinula vijest da je Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala mobitele kao 'vjerojatno kancerogene za ljude'.

Telefoni sami po sebi nisu nužno štetni. Zračenje mobitela koje ljudsko tijelo apsorbira je ono što brine neke liječnike, no kada je u pitanju stupanj zračenja, štetan utjecaj radijacije može spriječiti držimo li je na sigurnoj udaljenosti.

A to možemo na više načina, jer ipak je bolje spriječiti nego liječiti:

1. Koristite hands free set – slušalice i mikrofon
Uz slušalice i mikrofon nećete imati potrebu držati mobitel na uhu i u ruci i tako ćete spriječiti neposrednu i dugotrajnu izloženost moždanih stanica radioaktivnom zračenju.

2. Poruka umjesto razgovora

S obzirom da se većina komunikacije u današnje doba i odvija putem pismenih poruka, ako još niste, vrijeme je da počnete pratiti taj trend. Pisanje poruke putem mobitela puno je manje štetno od razgovora s obzirom da je mobitel tada poprilično udaljen od moždanih stanica i ne djeluje na njih svojom radioaktivnošću.

3. Ne koristite mobitel kao budilicu
Ako vam mobitel služi i kao jutarnji alarm, vrijeme je da nabavite pravu budilicu. S obzirom da je cijelu noć blizu uzglavlja (na noćnom ormariću ili ispod jastuka) i emitira magnetske valove, suvišno je i govoriti o njegovoj opasnosti za moždane stanice.

4. Ne držite mobitel u džepu
Ako rad mobitela djeluje na rad stanica mozga, vrlo je vjerojatno da ima utjecaja na sve stanice u organizmu. Stoga je preporučljivo izbjegavati svaku neposrednu blizinu mobitela kada ga ne koristite. Držanje u džepu hlača ili majice duže vrijeme zasigurno nije bezopasno, s obzirom da je tada uređaj gotovo direktno prislonjen uz kožu tijela.

>> Mobitel u vožnji opasniji od alkohola

>> Mobiteli prljaviji od WC školjke

5. Koristite futrolu za mobitel

To nije samo marketinški trik, dokazano je da torbica na mobitelu smanjuje radijaciju za čak dvije trećine. A sve što može pridonijeti zaštiti od štetnog zračenja nije suvišno imati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju