Pravila higijene usne šupljine nalažu pranje zubiju nakon svakog obroka, no zbog njezina konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube primimo samo nakon buđenja i prije spavanja. No, određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravima i bijelima

1. Pijte čaj
Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrijednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa.
Ove će vrste čajeva također ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.

2. Izbjegavajte ugljikohidrate u međuobrocima
Vrečica čipsa može štetiti zubima jednakom mjerom kao i kriška kolača. Svi ugljikohidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pak pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa.

>> 7 znakova koji alarmiraju da morate zubaru

Budući da se transformiraju u ljepljivu masu, uvlače se između zubiju uzrokujući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljikohidrate jedite isključivo u vrijeme obroka, odnosno s većom količinom hrane,kada se proizvodi više sline zadužene za 'pranje' usne šupljine.

Ugljikohidrate jedite isključivo u vrijeme obroka kada se proizvodi više sline zadužene za 'pranje' zubi

3. Pijte na slamku
Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete unijeti u stražnji dio grla, zbog čega će biti u minimalnom doticaju sa zubima.

>> 8 tihih neprijatelja bijelih zubi

4. Povećajte unos vitamina C
Vitamin C jedan je od 'najsvestranijih' vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna naranča primjerice sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti zubnog mesa od onih koji redovito konzumiraju namirnice koje u sadrži ovaj nezamijenjivi vitamin.

5. Unosite barem 800 miligrama kalcija dnevno

Čak 99 posto unesenog kalcija u tijelo otpada na zubi i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcija dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcij pomaže zubnu kost održati čvrstom, a upravo ona drži zube na mjestu. Preporučena količina kalcija za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te dobne granice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju